Акценти

Ваксините за деца вече са у нас, утре обявяват пунктовете

18 хиляди ваксини за деца срещу коронавирус са пристигнали в България и са в склада на „Булбио“. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Асена Сербезова, която присъства на отбелязването на 40 години от организираната грижа за недоносени деца в болницата „Майчин дом“.
Още по 12 хил. са в РЗИ Пловдив и РЗИ Велико Търново.

По думите й вече са изготвени указания как ще се прилагат. Утре ще бъде обявен списък на пунктовете, в които ще се извършва ваксинирането на децата, допълни тя, цитирана от БТА.

Към момента има тестове за учениците, допълни Сербезова. По думите й, подготвя се и ново купуване на тестове, за да не се изпада в ситуация да ги няма, а децата да трябва да са на училище.

На днешна среща с представители на съсловната лекарска организация, вирусолози и епидемиолози, сдружението на общопрактикуващите лекари, фармацевти и др., е било обсъждано как да бъде променена комуникационната стратегия на МЗ, зелените сертификати, нуждата от ваксиниране, каза министърът в отговор на въпрос каква е подготовката за евентуална следваща ковид вълна.

Безспорни са научните факти, че тези, които имат бустерна доза от ваксината, са много по-защитени от варианта „Омикрон“, допълни тя. Според учените тази защита достига до 70 процента.

Лекарите и акушерките в „Майчин дом“ бяха поздравени от името на президента Румен Радев. Директорът на болницата проф. Иван Костов връчи плакет на Даринка Владова, съветник на президента по благотворителната инициатива „Българската Коледа“, и благодари за подкрепата, оказвана на болницата в рамките на инициативата.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Лидерът на Туркменистан иска „Портите на ада“ да бъде потушен

Скандално! Полицията в Ротердам откри огън, докато протестът срещу Covid се превръща в насилие

ФАМИЛНИТЕ МЕТАМОРФОЗИ В БРАТСКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ