Здраве и красота

До колко години една жена може да забременее

Каква е репродуктивната възраст?

Технически, жените могат да забременеят и да раждат деца от пубертета, когато започнат да получават менструация до менопауза, когато престанат да я получават. Средната репродуктивна възраст на жената е между 12 и 51 години .

Вашата плодовитост естествено намалява с напредването на възрастта, което може да затрудни забременяването. И създаването на семейство по-късно в живота може да представлява по-голям риск от усложнения при бременност.

Експертите казват, че най-доброто време за забременяване е между късните 20 и началото на 30 -те години. Този възрастов диапазон е свързан с най-добрите резултати както за вас, така и за вашето бебе. Едно проучване определи идеалната възраст за раждане на първо дете като 30,5 години.

Вашата възраст е само един фактор, който трябва да вземе решение при забременяването. Трябва също да вземете предвид емоционалната и финансовата си готовност да създадете семейство. Този момент е уникален за всяка жена.

Как възрастта влияе върху плодовитостта?

Жените се раждат с всички яйцеклетки, които някога ще имат – около 2 милиона от тях. Броят ви на яйцеклетки постепенно намалява с годините.

До 37 годишна възраст ще ви останат около 25 000 яйцеклетки. До 51 годишна възраст ще ви останат само 1000. Това все още може да звучи като много яйцеклетки, но плодовитостта намалява с възрастта.

Рискът от развитие на състояния, които могат да повлияят негативно на плодовитостта, като ендометриоза и тубарно заболяване, също се увеличава с напредването на възрастта.

Поради тези фактори плодовитостта ви започва постепенно да намалява на около 32 годишна възраст. Започвайки между 35 и 37, плодовитостта започва да намалява по-бързо.

Шансът ви да забременеете намалява с напредването на възрастта. След три месеца опити, вашите шансове за зачеване през следващия цикъл са:

  • 18 процента на 25 годишна възраст
  • 16 процента на 30 годишна възраст
  • 12 процента на 35 годишна възраст
  • 7 процента на 40 годишна възраст

Други фактори могат да намалят шансовете ви да забременеете, включително:

  • Пушене
  • Лечение на рак като радиация и химиотерапия
  • Тазова инфекция
Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Разбиране на механизма на чая за детоксикация – Разкриване на магията

Как да ми дойде цикъла ако закъснява?

Колко е нормален пулс