Здраве и красота

До колко години една жена може да забременее

Каква е репродуктивната възраст?

Технически, жените могат да забременеят и да раждат деца от пубертета, когато започнат да получават менструация до менопауза, когато престанат да я получават. Средната репродуктивна възраст на жената е между 12 и 51 години .

Вашата плодовитост естествено намалява с напредването на възрастта, което може да затрудни забременяването. И създаването на семейство по-късно в живота може да представлява по-голям риск от усложнения при бременност.

Експертите казват, че най-доброто време за забременяване е между късните 20 и началото на 30 -те години. Този възрастов диапазон е свързан с най-добрите резултати както за вас, така и за вашето бебе. Едно проучване определи идеалната възраст за раждане на първо дете като 30,5 години.

Вашата възраст е само един фактор, който трябва да вземе решение при забременяването. Трябва също да вземете предвид емоционалната и финансовата си готовност да създадете семейство. Този момент е уникален за всяка жена.

Как възрастта влияе върху плодовитостта?

Жените се раждат с всички яйцеклетки, които някога ще имат – около 2 милиона от тях. Броят ви на яйцеклетки постепенно намалява с годините.

  Ето как да се справим със сухите и уморени очи

До 37 годишна възраст ще ви останат около 25 000 яйцеклетки. До 51 годишна възраст ще ви останат само 1000. Това все още може да звучи като много яйцеклетки, но плодовитостта намалява с възрастта.

Рискът от развитие на състояния, които могат да повлияят негативно на плодовитостта, като ендометриоза и тубарно заболяване, също се увеличава с напредването на възрастта.

Поради тези фактори плодовитостта ви започва постепенно да намалява на около 32 годишна възраст. Започвайки между 35 и 37, плодовитостта започва да намалява по-бързо.

Шансът ви да забременеете намалява с напредването на възрастта. След три месеца опити, вашите шансове за зачеване през следващия цикъл са:

  • 18 процента на 25 годишна възраст
  • 16 процента на 30 годишна възраст
  • 12 процента на 35 годишна възраст
  • 7 процента на 40 годишна възраст

Други фактори могат да намалят шансовете ви да забременеете, включително:

  • Пушене
  • Лечение на рак като радиация и химиотерапия
  • Тазова инфекция
Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Ползите за здравето от CBD маслото: как да го приемаме за максимална ефективност

Подарък за жена

Кога се мери кръвна захар