Здраве и красота

Ето как да се справим със сухите и уморени очи

Съвременният начин на живот често води до проблеми със сухи и уморени очи, особено за хората, които прекарват дълги часове пред компютри и други екрани. Използването на капки за сухи и уморени очи може значително да помогне за облекчаване на симптомите като сухота, умора и дразнене. Как да предотвратите тези чести неразположения?

Кои са причините за сухи и уморени очи?

Сухи и уморени очи са симптоми, които могат да бъдат предизвикани от различни фактори. Прекомерната употреба на екрани, които излъчват синя светлина, е една от основните предпоставки. Други са:

 • недостатъчна хидратация: необходимостта от достатъчно воден прием е важна за поддържането на добра хидратация на целия организъм.
 • липса на сън: недоспиването води до умора и преумора. Предпоръчителни са поне 6-8 часа на денонощие пълноценен сън. 
 • външни фактори: както ветровито и сухо време, така и охладителните устройства, като климатиците, могат да допринесат за подобно състояние. 

Какви са симптомите?

Разпознаването на симптоми е първата стъпка, за да преминете към правилното лечение. Те включват:

 1. Чувство на пясък или чуждо тяло в очите.
 2. Зачервяване и чувство на парене.
 3. Периодично замъгляване на зрението.
 4. Повишена чувствителност към светлина.

Какво лечение може да предприемете?

Лечението на сухите и уморени очи изисква правилен подход, включващ както подходящи капки, така и изменение на околната среда.

1. Използване на капки за очи

Те представляват ефективен метод за лечение, който помага за облекчаване на дискомфорта и възстановяване на нормалната влажност. Такива са:

 • Изкуствени сълзи

Изкуствените сълзи са разработени да имитират състава и функциите на естествените сълзи. Те помагат за поддържане на влажността на очната повърхност по няколко начина:

 • хидратация: основната им функция е да предоставят необходимата влажност за очната повърхност, която е изгубена в резултат на различни външни фактори;
 • смазване: помагат за намаляване на триенето между клепача и роговицата при мигане, което е особено важно при хора, страдащи от сухота на очите;
 • защита: създават защитен слой, който помага за предпазване от дразнители и инфекции.
  Как да оправим гръбначно изкривяване?

Те са подходящи за редовна употреба, тъй като са с много нисък риск от странични ефекти и не съдържат консерванти, които могат да навредят на очната повърхност при продължителна употреба.

 • Капки с хиалуронова киселина

Те предлагат допълнителни предимства за дълготрайно облекчение и комфорт:

 • дълготрайна хидратация: хиалуроновата киселина е известна със своята способност да задържа вода, което помага за поддържане на влажността за по-дълъг период.
 • възстановяване: помага в възстановяването на естествените сълзи и укрепването на очната повърхност.
 • комфорт: усещането след прилагане на такива капки е много близко до естественото състояние на окото, което ги прави идеални за хора с чувствителни очи или за тези, които изпитват дискомфорт от други видове продукти.

2. Модификация на работната среда

Това включва регулиране на осветлението, както и намаляване на яркостта на екраните и използване на външни източници на светлина за намаляване на отблясъците. Друго нещо, което често се пропуска, е правилното позициониране на екрана. Екранът трябва да бъде на нивото на погледа или малко по-ниско.

Спазвайте правилото 20-20-20: на всеки 20 минути, погледнете на обект на разстояние 20 метра за 20 секунди, за да намалите умора на очите.

3. Поддържане на хидратация и прием на витамини

Витамини A и E имат ключова роля за здравето на очите. Не забравяйте и редовният  прием на вода, тъй като тя помага за поддържането на хидратацията не само на тялото, но и на очната повърхност.

Специалистите съветват още да носите защитни очила, които блокират синята светлина и винаги прилагайте релаксиращи упражнения за очите.

Заключение

Сухите и уморени очи могат да бъдат значително облекчени с правилния подход към лечение и предотвратяване. Вкарването на здравословни навици, използването на подходящи капки за и промяната на работната среда могат драстично да подобрят комфорта на вашите очи. Винаги се консултирайте със специалисти и не подценявайте симптомите, тъй като те могат да бъдат индикатор за по-сериозни здравословни проблеми.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да облекчим болки в петите?

Кога един продукт може да се определи като негоден за консумация?

Kак да свалим кръвното