Мода

Как да зашием без да си личи?

Как да зашием без да си личи?

Интересувате се как да зашиете без да си личи?

Дрехите, които носим, са изложени на редица фактори, които могат да ги повредят. Може да се случи да се наложи да зашием дупка, да подгънем ръкав или да залепим разкъсана подметка. В такива случаи е важно да го направим така, че шевът да не се вижда.

Има няколко основни техники, които могат да се използват за невидимо шиене. Най-често използваната е вътрешен шев. При този метод шевните нишки се прибират от вътрешната страна на дрехата, така че да не се виждат отвън.

За да зашием с вътрешен шев, първо трябва да подготвим дрехата. Ако дупката е голяма, може да се наложи да я разширим малко, за да можем да я зашием отвътре. След това обърнете дрехата навътре и изравнете ръбовете на дупката.

Зашийте ръбовете на дупката с малки, равномерни бодове. Използвайте конец, който е подобен по цвят на материала на дрехата. След като завършите шева, внимателно изрежете излишния конец.

Друга техника, която може да се използва за невидимо шиене, е шевът отзад напред. При този метод шевните нишки се прибират отзад напред, така че да не се виждат отпред.

За да зашием с шев отзад напред, първо трябва да подготвим дрехата. Ако дупката е голяма, може да се наложи да я разширим малко, за да можем да я зашием отзад. След това изрежете малък разрез отзад на дрехата, точно до дупката.

Прокарайте иглата с конеца през дупката и излезте през разреза. Продължавайте да шиете, като излизате отзад и влизате отпред. След като завършите шева, внимателно зашийте разреза.

Ако дупката е малка, може да се използва и зашиване с ръчна машина. При този метод шевните нишки се прибират отвътре на машината, така че да не се виждат отвън.

За да зашиете с ръчна машина, първо трябва да подготвите дрехата. Ако дупката е голяма, може да се наложи да я разширим малко, за да можем да я зашием с машината. След това обърнете дрехата навътре и изравнете ръбовете на дупката.

Зашийте ръбовете на дупката с малки, равномерни бодове. Използвайте конец, който е подобен по цвят на материала на дрехата. След като завършите шева, внимателно изрежете излишния конец.

Ето няколко съвета за невидимо шиене:

  • Използвайте конец, който е подобен по цвят на материала на дрехата.
  • Правете малки, равномерни бодове.
  • Не затягайте прекалено шевовете.
  • Зашийте отвътре навън, ако е възможно.

С малко практика ще можете да зашивате без да си личи. Така ще можете да спасите любимите си дрехи и да ги носите още дълго.

Допълнителни техники за невидимо шиене

В допълнение към горните техники, има и други, които могат да се използват за невидимо шиене. Например:

  • Шевът с двойна игла е подобен на шев отзад напред, но вместо да се изрязва разрез, се използва двойна игла.
  • Шевът с нахлузване е подобен на шев отзад напред, но вместо да се шият ръбовете на дупката, единият от тях се нахлузва върху другия.
  • Шевът с еластична нишка е подходящ за дрехи, които трябва да се разтягат, като например чорапогащи или бельо.

Изборът на подходяща техника зависи от размера и местоположението на дупката, както и от вида на материала, от който е направена дрехата.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Какви обувки да носите през есента на 2022?

Как да комбинираме бански от две части

Часовници Casio: избор на вечно качество и иновация