Мода

Куфарът – изберете най-добрия модел преди почивката си

Търсенето на перфектния куфар, който да е подходящ за вашата почивка, може да е предизвикателство. Някои от най-важните критерии при избор са издържливост, функционалност и дизайн. Вижте в по-долните редове някои съвети, които ще ви помогнат да изберете вашия модел.

Какво да имате предвид, когато избирате куфар

Размер

Един от основните критерии при избор на куфар е неговият размер. Ако смятате да пътувате за повече дни с цялото семейство, вероятно ще имате нужда от голям куфар, който да събере всичките ви дрехи и вещи. Все пак, ако ще пътувате със самолет, имайте предвид, че средното ограничение за багаж е 23 кг. Затова, ако мислите да използвате пространството на куфара си максимално, може би е добре да помислите за по-лек модел. Ако пък ще имате нужда само от ръчен багаж – отново е необходимо да съобразите неговите размери с изискванията и стандартите на авиокомпанията. 

Материал

Тук обикновено основните опции са две – мек или твърд куфар. Всеки от тях има своите предимства и може би е добре да имате и от двата вида, за да изберете по-подходящия за вашето следващо пътуване. 

Куфарите с меки стени са по-комфортни, когато смятате да носите много багаж, тъй като имат по-голяма разтегливост. Все пак бъдете умерени, тъй като платът може да се скъса, ако прекалите с вещите в тях.

От друга страна куфарите с твърди страни са здрави и издържливи и са подходящи при пътуване със самолет, например. С тях може да сте спокойни, че вещите ви ще се запазят, дори при невнимателно боравене с куфара от страна на летищния персонал. Но това има и някои недостатъци – те са малко по-тежки и обикновено не може да добавите в тях допълнителен багаж. Твърдото покритие осигурява по-добра защита, но имайте предвид, че може да се счупи и по него лесно може да се забележи износване и надраскване.

Колелца

Ако желаете да движите куфара с лекота, изберете такъв с четири колела. Тук има и допълнителни опции – всяко колело може да е двойно, което допринася за по-голяма маневреност и опора. Куфарите с две колела пък са подходящи при неравен терен, тъй като могат да седят стабилно на земята. Ако се чудите – по-добре е да се спрете на гумени, вместо платмасови колела.

Имайте обаче предвид, че някои туристически дестинации, като Дубровник, забраняват куфарите с колела и ако ги използвате из улиците на града, може да отнесете глоба. Целта е да се органичи шумът, който те създават.

За какво още да внимавате при избора на куфар

Дръжката

Най-често използвани и най-удобни за употреба са телескопичните дръжки – те се сгъват и прибират, когато не се използват и не заемат допълнително място. Обърнете внимание на дължината на дръжката, за да сте сигурни, че е подходяща за вас. Важно е материалът да е издържлив, защото при счупване на дръжката, куфарът ви ще стане неизползваем.

Вътрешно разпределение

Ако предпочитате да сортирате вашите дрехи и вещи, помислете за куфар с различни отделения, както и със странични джобове. Може да разгледате и за функции, които променят използваемото пространство на куфара, като допълнителни ципове за разширяване или компресионни ленти.

Дизайн

Не на последно място, дизайнът на вашия куфар е първото нещо, което прави впечатление. Днес може да избирате между разнообразни цветове и щампи за мъже, жени, деца. На CCC ви очакват различни десени и модели малки и големи куфари. Потърсете онлайн или във физическите магазини. Използвайте филитрите, за да изберете най-подходящия куфар за вашата следваща ваканция.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

В навечерието на най-чаканите празници: Подарете мъжки часовник

Купете си нещо ново: Дамските дънки са пролетният хит сред панталоните

Shirt ckРокля тип риза или коктейлна рокля: какви са разликите?