За дома Любопитно

Как да изгоним плъховете, мишки?

За да имат постоянен достъп до храна, плъховете винаги се установяват до човек. Тези гризачи могат да бъдат намерени както в селата, така и в градовете. Забелязвайки такива вредители, определено трябва да се отървете от тях. В тази стаия ще ви дадем няколко съвета за това как да изгоним плъховете от дома си.

Защо е необходимо да се премахнат вредителите?

  Плъховете са опасни животни, които се размножават много бързо. Следователно трябва да започнете да се борите с тях веднага. Ако на мястото където живеете има много плъхове, ще бъде много трудно да ги унищожите. Вредителите, живеещи там, унищожават и също развалят храната. Освен това те могат да гризат кората на храстите и дърветата. Това често води до смърт или растение на растенията. Освен това си струва да се отбележи, че плъховете са носители на болести. Поради това те са опасни и за хора и животни, живеещи на обекта.

   Както всеки гризач, мишките се нуждаят от подходящи условия за комфортен живот. Вашата задача е да направите средата на обекта и в къщата възможно най-неудобна и непривлекателна за тях.

Как да намерим плъх?

  Можете да намерите плъхове, живеещи в къщата ви в определени стаи, по следните признаци:

  • Следи от зъби върху неща и храна. Плъховете могат да повредят дървета или храсти, както и мебели. Освен това понякога оставят след себе си парченца храна със следи от зъби на плъхове.
  • Останките от изпражнения под формата на тъмни овални гранули. Те обикновено се натрупват в райони, където плъховете прекарват време най-често.
  • Дупки в пода или стените. До тях има и следи от мазилка.
  • Неприятна миризма в стаята.

    Също така си струва да се отбележи, че плъховете са доста шумни животни. Следователно, ако се намирате в къща или апартамент, те лесно могат да бъдат чути. Тези гризачи се държат особено шумно през нощта.

  Смяна на водопроводни щрангове - с какво ще трябва да се сблъскате?

Има няколко основни метода за улавяне на домакински вредители:

  Домашни капани  – Прости капани за големи гризачи могат да бъдат направени със собствените ви ръце. Има няколко опции, за създаването на които се използват само наличните инструменти.

    Кофа –  За да създадете обикновен капан, поставете парче шперплат върху ръба на пластмасовата кофа. На ръба му е фиксирана стръв. След като улови аромата на храна, плъхът тръгва до ръба на шперплата и след това пада в кофата. Можете да увеличите ефективността на този капан, като напълните контейнера с вода. Струва си да се напълни една трета, защото плъховете могат да плуват. Следователно, ако кофата е пълна, животното може да излезе от нея.

    Капан – За да хванете голям плъх, можете да изградите обикновен капан у дома от саксия и дървен блок. На дъното на контейнера трябва да се прикрепи стръв. След това трябва да се обърне, като се постави върху малка опора. След като влезе в контейнера, гризачът може неточно да докосне опората. Това ще накара гърнето да покрие плъха. Животното няма да може да го измести от мястото си.

    Картон и лепило  – Тези капани се правят много лесно. Лист картон трябва да се намаже с висококачествено лепило. Поставете стръвта в центъра. Тя ще може да привлече няколко плъха наведнъж.

    Пластмасова бутилка – Този капан е доста ефективен. Струва си да го използвате в двора на къщата си. За да създадете капана за бутилка, трябва да отрежете дъното. Основата трябва да бъде заровена в земята. Тичайки около мястото, плъхът рано или късно ще падне в тази бутилка. Той няма да може да се измъкне поради факта, че стените на контейнера са гладки.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да размножим дафинов лист?

Как да настроя смарт гривна?

3 причини за смяна на хоризонтални щрангове