За дома Любопитно

Как да изгоним плъховете, мишки?

За да имат постоянен достъп до храна, плъховете винаги се установяват до човек. Тези гризачи могат да бъдат намерени както в селата, така и в градовете. Забелязвайки такива вредители, определено трябва да се отървете от тях. В тази стаия ще ви дадем няколко съвета за това как да изгоним плъховете от дома си.

Защо е необходимо да се премахнат вредителите?

  Плъховете са опасни животни, които се размножават много бързо. Следователно трябва да започнете да се борите с тях веднага. Ако на мястото където живеете има много плъхове, ще бъде много трудно да ги унищожите. Вредителите, живеещи там, унищожават и също развалят храната. Освен това те могат да гризат кората на храстите и дърветата. Това често води до смърт или растение на растенията. Освен това си струва да се отбележи, че плъховете са носители на болести. Поради това те са опасни и за хора и животни, живеещи на обекта.

   Както всеки гризач, мишките се нуждаят от подходящи условия за комфортен живот. Вашата задача е да направите средата на обекта и в къщата възможно най-неудобна и непривлекателна за тях.

Как да намерим плъх?

  Можете да намерите плъхове, живеещи в къщата ви в определени стаи, по следните признаци:

  • Следи от зъби върху неща и храна. Плъховете могат да повредят дървета или храсти, както и мебели. Освен това понякога оставят след себе си парченца храна със следи от зъби на плъхове.
  • Останките от изпражнения под формата на тъмни овални гранули. Те обикновено се натрупват в райони, където плъховете прекарват време най-често.
  • Дупки в пода или стените. До тях има и следи от мазилка.
  • Неприятна миризма в стаята.

    Също така си струва да се отбележи, че плъховете са доста шумни животни. Следователно, ако се намирате в къща или апартамент, те лесно могат да бъдат чути. Тези гризачи се държат особено шумно през нощта.

  Как да направим електронна покана?

Има няколко основни метода за улавяне на домакински вредители:

  Домашни капани  – Прости капани за големи гризачи могат да бъдат направени със собствените ви ръце. Има няколко опции, за създаването на които се използват само наличните инструменти.

    Кофа –  За да създадете обикновен капан, поставете парче шперплат върху ръба на пластмасовата кофа. На ръба му е фиксирана стръв. След като улови аромата на храна, плъхът тръгва до ръба на шперплата и след това пада в кофата. Можете да увеличите ефективността на този капан, като напълните контейнера с вода. Струва си да се напълни една трета, защото плъховете могат да плуват. Следователно, ако кофата е пълна, животното може да излезе от нея.

    Капан – За да хванете голям плъх, можете да изградите обикновен капан у дома от саксия и дървен блок. На дъното на контейнера трябва да се прикрепи стръв. След това трябва да се обърне, като се постави върху малка опора. След като влезе в контейнера, гризачът може неточно да докосне опората. Това ще накара гърнето да покрие плъха. Животното няма да може да го измести от мястото си.

    Картон и лепило  – Тези капани се правят много лесно. Лист картон трябва да се намаже с висококачествено лепило. Поставете стръвта в центъра. Тя ще може да привлече няколко плъха наведнъж.

    Пластмасова бутилка – Този капан е доста ефективен. Струва си да го използвате в двора на къщата си. За да създадете капана за бутилка, трябва да отрежете дъното. Основата трябва да бъде заровена в земята. Тичайки около мястото, плъхът рано или късно ще падне в тази бутилка. Той няма да може да се измъкне поради факта, че стените на контейнера са гладки.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да вляза в чужд WhatsApp?

Как да върнем блясъка на мрамора?

Смяна на щрангове за студена и топла вода в апартамент – какво трябва да знаете?