Любопитно

Как да изперем кръв?

Как да изперем кръв ?

Интересувате се как да изперете кръв?

Кръвта е едно от най-упоритите петна, които могат да се появят върху дрехите. Тя е протеин, който се свързва здраво с влакната на тъканите. Ако не се отстрани своевременно, кръвта може да се задържи върху дрехите и да стане много трудно да се премахне.

Как да действаме, ако дрехата е изцапана с прясна кръв

Ако дрехата е изцапана с прясна кръв, важно е да действаме възможно най-бързо. Колкото по-скоро започнем да почистваме петното, толкова по-лесно ще бъде да го премахнем.

Ето стъпките, които трябва да предприемем:

 1. Изплакнете петното със студена вода. Студената вода ще помогне за разтварянето на кръвта и ще предотврати нейното засъхване.
 2. Нанесете препарат за отстраняване на петна. Използвайте препарат, който е предназначен за премахване на петна от кръв.
 3. Изтъркайте петното с четка или гъба. Това ще помогне за разтварянето на кръвта и отстраняването ѝ от тъканта.
 4. Изперете дрехата както обикновено.

Как да действаме, ако дрехата е изцапана със засъхнала кръв

Ако дрехата е изцапана със засъхнала кръв, процесът на почистване ще бъде малко по-труден. Ето стъпките, които трябва да предприемем:

 1. Накиснете дрехата в студена вода за няколко часа или през нощта. Това ще помогне за размекването на кръвта и ще я направи по-лесна за отстраняване.
 2. Нанесете препарат за отстраняване на петна.
 3. Изтъркайте петното с четка или гъба.
 4. Изперете дрехата както обикновено.

Ето някои допълнителни съвети за премахване на петна от кръв:

 • Винаги използвайте студена вода, когато почиствате петна от кръв. Горещата вода може да затвърди кръвта и да я направи по-трудна за отстраняване.
 • Не изплаквайте петното с гореща вода, преди да използвате препарат за отстраняване на петна. Горещата вода може да активира кръвта и да я направи по-трудно разтворима.
 • Ако петното е голямо или старо, може да се наложи да повторите процеса на почистване няколко пъти.
 • Винаги проверявайте етикета за грижа на дрехата, преди да използвате препарат за отстраняване на петна. Някои препарати могат да увредят деликатните тъкани.
  Изкуството да бъдеш джентълмен - ръководство за съвременния джентълмен

Ето някои популярни препарати за отстраняване на петна от кръв:

 • Оцет – Оцетът е естествено средство за премахване на петна от кръв. Нанесете малко количество оцет върху петното и го оставете да действа за няколко часа. След това изперете дрехата както обикновено.
 • Хлорна вар – Хлорната вар е ефективно средство за премахване на стари и упорити петна от кръв. Разредете малко количество хлорна вар във вода и накиснете дрехата в разтвора за няколко часа. След това изперете дрехата както обикновено.
 • Кислородна вода – Кислородната вода е безопасно и ефективно средство за премахване на петна от кръв. Нанесете малко количество кислородна вода върху петното и го оставете да действа за няколко минути. След това изплакнете петното с вода и изперете дрехата както обикновено.

Ако не сте сигурни как да премахнете петно от кръв от дрехата си, винаги можете да се обърнете към професионалист. Химическите чистачи имат опит и оборудване, които могат да помогнат за премахване на дори най-упоритите петна от кръв.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да накараме косата да расте като луда?

Как да хвана цифрова ефирна телевизия?

Как да разберем къде има злато?