Здраве и красота

Как да разберете, че имате нужда от ортодонтски апарати?

Има много хора на различна възраст, които се нуждаят от коригиращо ортодонтско лечение. Но кога се налага то?

Има множество симптоми и състояния, които служат като индикации за необходимост от поставянето на ортодонтски апарати. 

Експертите от Medical Dent споделят кои са основните фактори, налагащи провеждането на коригиращо лечение, както и към какви ортодонтски апарати да се насочите, ако се установи необходимост от тях. 

Индикатори за необходимост от коригиращо ортодонтско лечение

Сред най-често срещаните причини за посещение при специалист в ортодонтията, който да прецени дали имате необходимост от поставяне на ортодонтски апарати, са:

  • разстояние между зъбите – най-често се забелязва в областта на резците;
  • неправилна захапка и разлика в развитието на челюстите – горната или долната се развива по-бързо от другата;
  • зъбите ви имат неправилна форма, както и грешна позиция – при тези обстоятелства се забелязва струпване на зъби един върху друг, което е причина не само за визуален проблем, но и развиването на патогени;
  • проблеми при осъществяване на правилна дъвкателна функция.

Към какви апарати да се насочите?

След диагностициране на проблема от специалист, следва намирането на решение за коригирането му. Сред най-популярните ортодонтски апарати, от които можете да се възползвате, доказали своята ефикасност и отличен краен резултат, са:

  1. Брекети – тези средства за коригиране на усмивката са сред най-популярните, особено сред децата между 8 и 15 годишна възраст. Те подобряват функционалността на дъвкателните апарати, коригират проблемите, свързани със захапката и позицията на зъбите. Ще откриете различни видове, към които бихте могли да се насочите – подвижни или фиксирани, поставени от вътрешната страна на зъбите или външната, изработени от различни материали. Ще откриете сапфирени, керамични, композитни, пластмасови. Не е подходящо да поставяте брекети, ако имате диагностицирана захарна болест, пародонтит или онкологична неоплазма.
  2. Алайнери – това иновативно средство за корекция на усмивката е предпочитано от естетическа гледна точка, защото е почти незабележимо. Освен това, резултатите, които дава, са значително по-бързи. Алайнерите не са фиксирани и могат да бъдат премахвани по време на хранене или почистване на зъбите. По този начин имате възможност да поддържате добра устна хигиена и да предпазвате венците си от възпаление или зъбите от поява на кариеси.
Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Лазерна епилация за жени

Как да си отпушим носа?

Парфюми без опаковка: Устойчив и минималистичен подход към аромата