Здраве и красота

Билколечение в Скития и Древна Русия

билколечението

В Русия се придавало голямо значение на билколечението и на жените било отредено основната роля в лечението.

Хипократ, който посетил Скития, похвали чудодейните свойства на много билки, които растат там. Теофраст описал скитската трева, която помогнала успешно да се справи с рани. Археолозите са установили, че древните славяни са използвали много местни билки, сред които е имало отровни.

С формирането на Киевска Рус се появи нова професия, наречена lechtsy. Тези хора съчетават различни традиционни методи на лечение и знания в областта на медицината, които са дошли от древни времена. По това време започват да се организират първите медицински училища от семеен тип.

След като Русия от езическа става християнска и писмеността започва да се развива малко по малко, се появяват първите книги по медицина. Клиниката „Мази”, написана от внучката на Владимир Мономах, е оцеляла и до днес. Това е първата известна медицинска книга в Европа, написана от жена.

Започват да се появяват книги, описващи болести. По този начин книгата на арменския лекар Григорис съдържа списък с болести от паразитен и инфекциозен произход. Авторът описва клиничните прояви на заболявания, а също така обръща внимание на методите за лечение с помощта на лечебни растения.

В древна Русия за лечение са се използвали пресни растения, които се прилагат върху рани или се пие сок от тях. Също така популярно народно лекарство беше медът, който се приемаше неразреден и в смеси.

  Ето как да се справим със сухите и уморени очи

Развитие на билколечението в Русия
Скоро в Русия започнаха да излизат печатни издания на билкари, включително европейски преводи. Също така, ръкописни преводи на билкари, като „Хладни хеликоптери“ с обобщение на основните свойства на растенията, са намерили своето приложение.

Петър I придава голямо значение на събирането на билки. С неговата лека ръка в големите градове се появиха аптеки и така наречените фармацевтични градини. Прибирането на трева се извършва в цяла Русия, както и в Украйна и Беларус. Появиха се първите лаборатории.

Медицинската и хирургична академия в Санкт Петербург продължи да изучава растения за фармацевтични и медицински цели. Но в същото време химията се е развила със създаването на химически препарати, поради което областта на приложение на билките е леко стеснена.

Многобройни експерименти с използването на растения в медицината доведоха до появата на билкови лекарства, развитието на фармацията. Беше извършена работа за систематизиране на снабдяването с полезни растения и бяха създадени нови лекарствени препарати на растителна основа.



Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да заспя по бързо?

Как да станем по високи

Защо да изберете специализиран естетичен център за лазерна епилация