Любопитно

Колко ток харчи конвектор 2000 w

Колко ток харчи конвектор 2000W и как да изчислим потреблението?

Стандартният конвектор има мощност от 2 kW. Това означава, че за един час, когато работи с максимална мощност, той изразходва само 2 kW (2000 W) електричество.

Конвектор с мощност 2 kW успешно ще отоплява 20-метрова стая. Важното е, че ще го направи доста бързо, защото не се нуждае от дълго нагряване (както при маслените нагреватели) и загрява въздуха благодарение на конвекцията . Какво означава?  Топлият въздух се издига нагоре. Конвекторът изсмуква студен въздух от пода и освобождава нагрят въздух отгоре.

Ако няма големи студове и не се нуждаем от пълна мощност, можем да използваме по- икономичния режим . Най-често конвекторите са с тристепенно регулиране (например 750W, 1250W и 2000W). Благодарение на това ще спестим електричество и ще направим отоплението по-равномерно и нежно.

Цените на електроенергията в зависимост от доставчика понякога се променят. Така че винаги трябва да знаете как сами да изчислите консумацията на енергия на дадено оборудване.

  Хендсфри слушалки за деца: как да балансираме забавлението и здравето?

Необходими са ви само 3 параметъра: мощност, време на работа и цена за киловатчас (kWh)

Преобразувате ватове в киловати (1 kW = 1000 W) и след това ги умножавате по времето за работа на конвектора в часове. Това ще ви даде консумация на енергия в киловат часове. Накрая просто ги умножете по цената за 1 kWh и вече знаете колко сте изразходили и за каква цена.

Добрата новина е, че реалното потребление на енергия ще бъде малко по-ниско от това, което показват изчисленията. Другата страна на монетата е, че ефективността на насоченото отопление също ще бъде по-ниска.

Всъщност, въпреки че все пак е по-евтино, отколкото предполагат някои, ако приемем, че такова устройство няма да работи половин ден (за което и без това не е нужно), сметките ви за ток няма да се покачат значително.

В случай, че мислите да си закупите конвектор или вече имате такъв, поне знаете колко енергия използва и как се превръща в пари.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Руският или сръбският език – по-близо до българския? Историческите и езиковите връзки между българския, руския и сръбския език

Кредит по време на криза

Как да сложа на начален екран времето?