Любопитно

Колко ток харчи конвектор 2000 w

Колко ток харчи конвектор 2000W и как да изчислим потреблението?

Стандартният конвектор има мощност от 2 kW. Това означава, че за един час, когато работи с максимална мощност, той изразходва само 2 kW (2000 W) електричество.

Конвектор с мощност 2 kW успешно ще отоплява 20-метрова стая. Важното е, че ще го направи доста бързо, защото не се нуждае от дълго нагряване (както при маслените нагреватели) и загрява въздуха благодарение на конвекцията . Какво означава?  Топлият въздух се издига нагоре. Конвекторът изсмуква студен въздух от пода и освобождава нагрят въздух отгоре.

Ако няма големи студове и не се нуждаем от пълна мощност, можем да използваме по- икономичния режим . Най-често конвекторите са с тристепенно регулиране (например 750W, 1250W и 2000W). Благодарение на това ще спестим електричество и ще направим отоплението по-равномерно и нежно.

Цените на електроенергията в зависимост от доставчика понякога се променят. Така че винаги трябва да знаете как сами да изчислите консумацията на енергия на дадено оборудване.

  Как да улучим числата от тотото?

Необходими са ви само 3 параметъра: мощност, време на работа и цена за киловатчас (kWh)

Преобразувате ватове в киловати (1 kW = 1000 W) и след това ги умножавате по времето за работа на конвектора в часове. Това ще ви даде консумация на енергия в киловат часове. Накрая просто ги умножете по цената за 1 kWh и вече знаете колко сте изразходили и за каква цена.

Добрата новина е, че реалното потребление на енергия ще бъде малко по-ниско от това, което показват изчисленията. Другата страна на монетата е, че ефективността на насоченото отопление също ще бъде по-ниска.

Всъщност, въпреки че все пак е по-евтино, отколкото предполагат някои, ако приемем, че такова устройство няма да работи половин ден (за което и без това не е нужно), сметките ви за ток няма да се покачат значително.

В случай, че мислите да си закупите конвектор или вече имате такъв, поне знаете колко енергия използва и как се превръща в пари.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Разказ за съединението на България

СИМОНА ИМЕН ДЕН

Kак се става инфлуенсър