Любопитно Хоби

Професионален фотоапарат: На какви характеристики да обърнете внимание при избора

За какво ще използвате техниката е от първостепенно значение, а после идва ред на останалите детайли, които гарантират желания резултат

За начинаещите любители на изкуството, което твори с помощта на светлината, е от съществено значение какъв професионален фотоапарат ще изберат. Може да се доверите на съвет от опитен колега, да почерпите информация от специализиран форум, да проучите предлаганите модели в онлайн сайтовете. И в крайна сметка, отново да се озовете в ситуация, която не ви осигурява нужния отговор.

Като за начало, ако сте решили да използвате качествена и снабдена с необходимите функции техника, по всяка вероятност вече имате насока каква е целта ви – портретна фотография, заснемане на природни забележителности и красотата по време на път, отразяване на сценични изяви, екшън сцени или имате друга идея, която се налага да обезпечите със съответното оборудване.

След като това се изясни напълно, остава да обърнете внимание на ключовите характеристики, за да постигнете очаквания краен резултат.

Пикселите

Тук се запазва основният фактор за какво ще бъде използван фотоапаратът. Пикселите оказват влияние върху размера на снимките след тяхната готовност. Колкото повече са те, толкова по-високо е самото качество. За повечето хора 10-12 мегапиксела са отлично решение, но това е в случай, че снимате за свое удоволствие.

Поставете изискванията си пред консултантите в онлайн магазина и ще получите точния отговор.    

  Как да не ни замръзват стъклата на колата?

Обектив

Обективът е следващата стъпка за произвеждането на едно качествено изображение. Преобладават обективи с оптичен зуум, което предоставя възможност за приближаване на обектите. Съществуват и обективи с ултразуум опция, които намират приложение в специфични условия.

Скорост на затвора

Счита се за основна функция и се контролира от количеството време, за което филмът или сензорът е изложен на светлина. Малката пластмасова „завеса“ се отваря и затваря, позволявайки или забранявайки навлизането на светлината върху филма или сензора.

Колкото по-ниска е скоростта, толкова по-дълго стои отворен затворът.  

Стабилизация

Тя не може да отмени потребността от наличието на статив, но е от полза при слабо осветление и макро снимки. Тази екстра е вградена и може да стабилизира обектива или сензора. Тя спомага за избягването на трептенето и за получаването на ясни и резки снимки, когато няма как да останете в напълно неподвижно състояние.     

Баланс на бялото

Предимството на функцията е да се постигне максимално запазване на цветовете в снимката, възможно най-близки до реалните.

Всеки фотоапарат трябва да бъде грижливо съхраняван в раница, в която ще намери място и колекцията ви от обективи с различно предназначение. Ако често ще имате потребност и от допълнително осветление, помислете да допълните оборудването си с външна светкавица. 

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Изкуството да бъдеш джентълмен – ръководство за съвременния джентълмен

Как да намеря собственик на апартамент?

Надписа – „Българино, чуй зова на Бялото море, ненапразно то те зове“