Култура

СВЕТИ МИНА ИМЕН ДЕН

На 11 ноември Българската Православна църква почита Свети великомъченик Мина. Според вярванията той е закрилник на семейството. На този ден имен ден имат всички носещи имената: Мина, Минка, Минко, Минчо, Виктор, Виктория.

Неверните царе, Диоклециан и Максимиан, по време на своето царуване, издали указ, според който всички християни били принуждавани да извършват жертвоприношения в чест на идолите. Всеки отказал, да изпълнява заповедта на указа бил подлаган на мъчения и след това убиван.

Безусловно вярващият Мина не могъл да издържа на тази гледка, оставил воинското си звание и се оттеглил далече в планините. Предпочел да живее сред дивите и кръвожадни зверове, отколкото с хора, които не познават Бога. С пости и отречения, дълбока молитва, в служене на Истинският Бог, той пречиствал душата си.

Отказал да се кланя на идоли и заради вярата си, през 296 година Свети великомъченик Мина е бил убит с меч, като преди това е бил подложен на страшни мъчения.

Освен покровител на семейството, Светията е закриля самотните жени, пътниците, бездомните, сираците, жените които не могат да заченат, знахарите и лечителите. Много хора са споделяли, че молитвите им към Светеца били чувани. Който носи неговото име или пък със силна вяра и отворено сърце се молил пред иконата му, го спохождало чудо. Жени с репродуктивни проблеми, които са се молили на Свети Мина да заченат, след това са се свръщали в манастира му, за да кръщават рожбите си.

Чудесата, които се случват след молитва към Светията, са многобройни. Той дарява с благополучие и разбирателство на семействата.

Не са никак малко случаите, за които споделят вярващи хора. Споделени истории разказват как тежко или неизлечимо (според медицината) болни са получили изцеление, след като горещо са се молели на Светеца пред иконата.

Свети Мина е покровител на сираците и бездомните.

Патрон и покровител на народните лечители, знахари, воини, на хората поели на дълъг път, закрилник на жените.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

ИМЕН ДЕН МАРИЯ

27 ДЕКЕМВРИ ИМЕН ДЕН

1 ЯНУАРИ ИМЕН ДЕН