Култура

СВЕТА АННА ИМЕН ДЕН

На днешният ден, 9 декември, Българската Православна църква отбелязва празника, наречен зачатие на Света и праведна Анна, която е майка на Богородица.  На този ден Св. Анна е заченала преблагословената Богородица, чрез която на този свят е дошъл Божият син.

В този празничен ден Имен ден празнуват всички с имената: Ана, Анна, Анка, Ани, Янко, Янка.

Според вярванията, Светицата се смята за закрилница на семейството, брака, майчинството, на девиците, бременните жени и вдовиците.

Библейското предание ни разказва, че Праведните Йоаким и Анна дълги години нямали деца. Независимо, че били в напреднала възраст, те не спирали да отправят горещи молби към Бога, да им изпълни желанието – да ги дари с така исканата рожба. Бог чул молитвите им и една вечер били посетени от Ангел, който им съобщил, че ще бъдат надарени със свой наследник.

В един прекрасен ден Архангел Гавраил се явил на праведната Анна и й предрекъл, че ще зачене и роди благословена, необикновена, женска рожба. Ще мине време след нейната поява на земята, когато всички ще бъдат благословени и целият свят ще получи спасение. Така се изминали девет месеца и чудото в праведното семейство се появило. На 8-ми септември се родила тяхната дъщеря. Нарекли я с хубавото име – Мария.

Според народният календар този ден се свързва със смяната посоката на слънцето – на изток.

Така от този ден денят започва постепенно да нараства, а зимата отстъпва мястото си на пролетта.
Поверията ни учат, че в навечерието на празника Света Анна стопаните на домовете, трябва палят пред всяка врата огън с тор, да ръсят с пепел и просо около стопанските постройки. Този обичай е за предпазване от зли сили, демони и черни магии. Спазват се забрани, свързани с това поверие – жените да не работят нищо, да не пипат вълна, мъжете да не излизат от селището, защото по поляните „скачат“ самодивите и ги отвличат, ако ги видят.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

19 МАРТ ИМЕН ДЕН

150-годишнината от рождението на Гоце Делчев и македонски историчари

БОЖИДАР ИМЕН ДЕН