За дома

Смяна на щрангове за студена и топла вода в апартамент – какво трябва да знаете?

Всички знаем, че в сградите водоснабдяването – системата, която доставя водни ресурси на потребителите – периодично се поврежда. И една проста подмяна на тръби може да не помогне. За да се реши проблемът, е необходимо да се сменят щранговете.

Можете да поръчате смяна на щрангове цена 350лв.

Какво е щранг? Щрангът е вертикална тръба, в която е вграден спирателен кран. Най-доброто време за смяна на щрангове е когато планирате основен ремонт на помещението.

Кога има спешна нужда от смяна?

Старите щрангове се нуждаят от спешна подмяна в две ситуации: в края на експлоатационния им живот или при основен ремонт, например, на баня в жилищен блок. Металните тръби, от своя страна, могат да бъдат засегнати от корозия, което също изисква спешна подмяна.  

Максималният експлоатационен живот на метала е 25 години. Понякога тръбите издържат правилно по-дълго, но след четвърт век се препоръчва да ги смените, за да избегнете по-нататъшни проблеми. Срокът на годност на пластмасовите щрангове е два пъти по-дълъг – говорим както за тръбите за топла, така и за студена вода. Някои производители дори предлагат гаранция от един век.

Процесът по смяна на щрангове протича или по план, или по спешност. Първият тип подмяна е стандартен, тъй като системата се износва. Вторият е при неочаквано скъсване на тръба или установен теч.

  Комарници за врати: Какво да търсите при избора  

В повечето случаи износването се получава в зоната на пода. Понякога подмяната изисква координация със съседите, живеещи отгоре и отдолу, тъй като достъпът е възможен само от техните апартаменти.

Има и друг момент. В модерните сгради е обичайно да се скриват тръбите, така че да не развалят декора. И точно това може да изиграе жестока шега: в случай на авария ще е много по-трудно да се стигне до тях.

Обобщение

Всички щрангове трябва да се сменят редовно, дори и ако ви изглеждат като нови. Само така ще минимализирате риска от неизправност, която може да доведе до съсипване на имуществото на няколко апартамента.

Винаги търсете услугите на професионалисти. Причините са много, но ще посочим най-важните. Първо, качеството е от съществено значение. Ако искате дълъг живот за водопроводната инсталация, обръщайте се само към специалисти, които вече са се доказали на пазара. Второ, цената. Недобросъвестни майстори могат да ви поискат твърде висока цена за смяна на щрангове, тъй като разчитат на вашето неведение. Само една уважавана фирма може да бъде ваш надежден партньор.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

3 причини за смяна на хоризонтални щрангове  

Експертни услуги за отпушване на канали в София – доверете се на опитни професионалисти

Kак да прогоним котки