За дома

Направи си сам монтаж на балатум: съвети и трикове

Подовата настилка от балатум, е популярен и достъпен избор за собствениците на жилища, които искат да обновят подовете си. Това е издръжлив, лесен за почистване материал, който се предлага в различни цветове и дизайни. Плюс това, е чудесен вариант за тези, които искат екологичен избор на подова настилка. Ако обмисляте поставяне на подова настилка от балатум, важно е да знаете, че е възможно да го направите сами. С няколко съвета и трикове, можете да спестите пари от разходите за монтаж и да постигнете професионално изглеждащ резултат. Ето какво трябва да знаете.

Подгответе стаята

Преди да започнете монтажа, трябва да подготвите стаята. Това означава да премахнете всички мебели, уреди или други предмети, които ви пречат. Също така, най-вероятно ще искате да почистите старателно подовата настилка и да се уверите, че е равна. Ако не е равно, може да се наложи да използвате саморазливна смес, за да създадете гладка повърхност.

Измерете внимателно

Една от най-важните стъпки при поставянето на всяка подова настилка е внимателното измерване. Това ще ви помогне да определите колко балатум ще ви трябва и къде ще трябва да го изрежете. За да измерите стаята си, започнете с измерване на дължината и ширината на стаята. След това умножете тези числа, за да получите общия квадратен метър. Също така е добра идея да добавите няколко допълнителни сантиметра към измерванията си, за да отчетете евентуални грешки или разфасовки, които не се подреждат перфектно.

Навярно се чудите, как вървят цените? Много лесно бихте видели на следния адрес – качествени балатуми цена

Изберете правилните инструменти

Навярно ще ви трябват няколко основни инструмента, включително служебен нож, прав ръб, валяк и мистрия. Може да ви е необходима и назъбена мистрия, ако използвате метод на залепване. Важно е да използвате правилните инструменти за работата, за да осигурите плавен и професионално изглеждащ резултат.

Използвайте шаблон

Създаването на шаблон на вашата стая, може да бъде полезен начин да се уверите, че вашият балатум пасва перфектно. За да направите това, поставете голямо парче хартия или картон и очертайте очертанията на вашата стая. След това изрежете шаблона и го използвайте, за да изрежете вашия балатум по размер. Това може да ви помогне да избегнете грешки и да гарантирате, че пасва перфектно.

Обмислете вашия метод на инсталиране

Има два основни метода за монтиране на подова настилка от линолеум: залепване и плаване. Монтажът със залепване включва нанасяне на лепило върху основата и след това поставяне на линолеума отгоре. Плаващият монтаж, от друга страна, включва полагане на линолеума върху подложка без лепило. Всеки метод има своите плюсове и минуси, така че е важно да изберете метода, който е подходящ за вашите нужди и ниво на опит.

Започнете в центъра

Когато започнете да полагате подовата си настилка, важно е да започнете от центъра на стаята и да работите навън. Това може да ви помогне да сте сигурни, че вашият линолеум е центриран и подравнен правилно. За да намерите центъра на стаята, измерете дължината и ширината и след това маркирайте централната точка с линия с тебешир. След това поставете балатума, като започнете от центъра и продължите навън.

Режете внимателно

Подрязването, за да пасне около ъглите, вратите и други препятствия, може да бъде труден процес. За да осигурите чист и професионално изглеждащ резултат, не бързайте и използвайте остър мажелен нож и прав ръб, за да направите разрезите си. Също така е добра идея да направите няколко пробни разреза върху парче, преди да отрежете истинската подова настилка.

Като допълнение към крайния резултат, много добре биха си подхождали модели на кръгли килими. Не се колебайте да декорирате по свой вкус!

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да изберем правилния комарник?

Избор на подходящия смесител за вашата мивка

Как да си направим къща за куче