Култура

АРХАНГЕЛ МИХАИЛ ИМЕН ДЕН

Етимологията на Архангел Михаил е: „Кой е като Бога“! Вожд на безплътните (небесните) сили! Михаил е най-силният ангел, пазител е на Светлината, на добротата, защитник на справедливостта. Най-силният борец срещу злото, пазител и закрилник на Душите.

Всяка календарна година на 8 ноември Българската Православна църква чества събор на Св. Архангел Михаил. Денят е наричан още- Архангеловден. Имен ден празнуват Михаил, Михаела, Ангел, Ангелина, Анжела, Анжело, Мила, Милко, Милен, Милена, Радина, Радостин, Райчо, Рангел, Рафаел, Рафаил, Рая, Радка, Радко, Райна, Серафим.

В християнската религия високопоставените ангели са седем, наречени архангели. Всеки един от тях има строго определена мисия и отговорност.

В Откровението на Йоан е увековечена титаничната битка между най-силният ангел и дракона (същество със седем глави и десет рога). Архангел Михаил побеждава злото, с помощта на неговите воини на Светлината. Битка между доброто и злото. Драконът, наричан още дявол или сатана, е победен и прогонен на земята, без да има право да се върне обратно сред светлите същества, обитаващи Царството Небесно. Архангел Михаил е изобразен с копие или меч, символизиращи победата на небесния воин над злото и дявола.

Според преданията, след като смъртта настъпи за тленното тяло, задачата на Архангел Михаил е да „извади“ душата от него, да я придружи до Свети Петър, който пък според заслугите и извършваните деяния, претегля нейното теглото. Според това на къде ще натежи повече везната, той преценява къде да я изпрати – в Рая или в ада. Но преди решението на Свети Петър, Архангел Михаил има още една важна отговорност. Пак според това, как е живял земния си живот, зависи по какъв начин ще си отиде умиращият – с лекота, без страдания или в гърчове.

В българската митология – Архангел Михаил е славен, като един от братята юнаци. Смятан е за Ангела на смъртта, поради основната причина, че взима душата на умиращия. Именно заради това съботата, преди Архангеловден се прави помен и се раздава милостиня за мъртвите – обреден хляб, пшеница и сладкиши (Архангелова Задушница).

Архангел Михаил е силно почитан и в други християнски държави, една от които е Украйна.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

СВЕТА МАРИНА ИМЕН ДЕН

19 МАРТ ИМЕН ДЕН

30 АВГУСТ ИМЕН ДЕН