Здраве и красота

Видове стоматологични услуги

Стоматологичните услуги са от съществено значение за поддържането на доброто орално здраве. Те обхващат широк спектър от процедури, от основни прегледи до сложни хирургични интервенции. В тази статия ще предоставим подробен преглед на различните видове стоматологични услуги, за да ви помогнем да разберете какво предлагат стоматолозите.

Източник: https://igdental.bg/ 

Превантивна стоматология

Превантивната стоматология е фокусирана върху предотвратяването на стоматологични проблеми, преди те да се развият. Това включва:

  • Редовни прегледи: Периодичните стоматологични прегледи са основният инструмент за ранно откриване и лечение на стоматологични проблеми.
  • Професионално почистване: Редовното професионално почистване отстранява натрупванията от зъбен камък и плака, които могат да доведат до кариес и пародонтално заболяване.
  • Флуоридиране: Флуоридът укрепва зъбния емайл и го прави по-устойчив на кариес.

Козметична

Козметичната стоматология се занимава с подобряване на естетиката на усмивката. Някои популярни козметични процедури включват:

  • Избелване на зъби: Избелването на зъбите може да помогне за премахване на петна и да направи усмивката по-бяла.
  • Венери: Венерите са тънки керамични обвивки, които могат да се поставят върху предните зъби, за да се маскират дефекти или да се подобри усмивката.
  • Фасети: Фасетите са тънки керамични или композитни обвивки, които могат да се поставят върху предните зъби, за да се маскират дефекти или да се промени формата и цвета на зъбите.
  • Дентални импланти: Денталните импланти са титаниеви винтове, които се имплантират в костта на челюстта, за да служат като заместители на липсващи зъби.
  Йога студио за начинаещи: Ползите от практикуването в йога студио

Възстановителна 

Възстановителната стоматология се занимава с възстановяването на повредени или липсващи зъби. Някои възстановителни процедури включват:

  • Пълнежи: Пълнежите се използват за възстановяване на кариозни зъби.
  • Корони: Короните са керамични или метални капачки, които покриват увредени зъби.
  • Мостове: Мостовете се използват за замяна на липсващи зъби с помощта на зъбите от двете страни на празнината.

Ендодонтия

Ендодонтията се занимава с лечението на зъбния пулп, който е меката тъкан в центъра на зъба. Най-често срещаната процедура е коренов канал.

Пародонтология

Пародонтологията се занимава с лечението на пародонтални заболявания, като например гингивит и пародонтит. Пародонталните процедури могат да включват почистване на джобовете около зъбите, костна трансплантация и лазерна терапия.

Ортодонтия

Ортодонтията се занимава с изправянето на неправилно подредени зъби. Ортодонтските процедури могат да включват брекети, инлайнери или хирургична ортодонтия.

Стоматологична хирургия

Стоматологичната хирургия включва различни хирургични процедури, като например екстракция на зъби, имплантация на зъби и лечение на кисти.

Разгледайте актулани цени на тези и още услуги – https://igdental.bg/ceni.html

Стоматологичните услуги обхващат широк спектър от процедури, които са от съществено значение за поддържането на доброто орално здраве. Редовните стоматологични прегледи и профилактични грижи могат да помогнат за предотвратяване на стоматологични проблеми и да запазят усмивката ви здрава и красива.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Kак да свалим кръвното

Колко е нормалната температура

Билколечение в Скития и Древна Русия