Факти

Виенския конгрес и свещения съюз

На 01.11.1814г. се свиква конгрес, който трае до юни 1815 г. Участват 216 Еврпейски представители без Турски. Основния въпрос се решава от страните победителки – Англия, Русия, Австия и Прусия. Между тях има силни противоречия по много въпроси и за това Англия, Франция, Австрия сключват секретен договор против Прусия и Русия.

Според конгреса Холандия образува Нидерландско Кралство. В Италия се възстановява Сардинското Кралство. Австрия възстановява владенията си Венеция, Ламбардия, а Тоскана и Парма е предоставена на Хабсбургите. Прусия получава Весфалт и Рейнска област. Кък Швеция се присъединяват Норвегия и Дания. Англия получава днешен ЮАР, Цехлон, о-ви Тринидат и Малта.

Между страните победителки се подписва т.нар. 2-ри Парижки договор. Франция е отрязана до границите от 1790 г. и трябва да да изплати 700 мил. златни франка. Освен това Великите сили вземат мерки относно революцията във Франция. Те се обединяват в Свещен съюз на европейските монархии срещу революцията. Към него не се присъединява папата и султана. На първия конгрес се взима решение окупационните войски да напуснат Франция. На втория конгрес към Свещеният съюз се присъединява и Франция.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Пожар в Запорожската атомна електроцентрала на Украйна на фона на руските атаки

Френската буржоазна революция (1789-1799) – формиране на политически дискурс в печата

Гражданските войни в Англия 1642 – кратък очерк