Спорт

Въздействието на спортната дипломация: Как България използва спортистите за насърчаване на международните отношения

В наши дни дипломацията е ключът към добрите взаимоотношения между страните, както и ефективното им сътрудничество. Пътят към добрите отношения може да се извърви по редица начини, но един от най-забележителните маршрути е този, през който спортът и дипломацията се срещат.

Спортните изяви не са само чудесен начин за осъществяване на спортни залози от букмейкъри, но и отличен метод за изграждане на добри взаимоотношения между страните. Спортната дипломация е сравнително ново понятие, но все повече успява да се наложи в страните, които търсят добра връзка със своите съседки, съюзи и други държави. В тази статия ще разберете повече за спортната дипломация в България, в каква насока се използва и колко е важна тя за държавата.

Кога се появява спортната дипломация?

В интерес на истината, “спортна дипломация” е сравнително нов термин, който се появява през 2015 г. в Европа. Бива създаден под инициативата на Европейския съюз и по специално от европейската комисия, която отговаря за образованието, младежта и спорта в Европейския съюз.

Спортът е национален символ и гордост за различни държави. Може да бъде открит в сърцето на милиони хора, като това прави спортната дипломация с изключително голям обсег. Тя помага на страните да се съюзят в спортно направление, да сближат и самите си народи. Това, в бъдеще, може да доведе до положителни връзки и при други взаимоотношения при отделните страни.

Какви са основните направления, по които се работи чрез дипломацията?

Това е едно много обширно понятие, което все още е неясно на много хора. Спорта в наши дни се свързва с неговите фенове, различни приложения за мобилни залагания, букмейкъри, забавление и тръпка от това да гледаш любимия си отбор. В същността си, спортната дипломация обхваща всичко това и се старае отношенията между отборите на играещите държави да се облагодетелстват от доброто настроение и приятелство на спортните фенове, както и страстта, която споделят.

Европейският съюз и България, като членка, работят интензивно в посока оптимизиране на процесите за дипломация. За момента се открояват три основни цели, които са смятани за едни от най-важните.

Организиране на спортни събития

Вярно е, че ЕВропа може да се похвали с редица отлични мобилни приложения за залози, но това не е единственото спортно постижение. На континента и с участието на България се организират редица мачове, турнири и състезания, които да стоплят отношенията на различните страни.

Няма как да не ви направи впечатление, че и в самата България се организират много приятелски мачове с други страни. Понякога отборите гостуват, а понякога са домакини. Всичко това действа положително на дипломатичните отношения между държавите.

Дискриминацията в спорта

Спортната дипломация стимулира и отстраняването на дискриминацията в спорта. В отборите се приемат хора от различни националности, раси и цялостен произход. Това не би трябвало да е проблем в европейските държави и се работи в посока изграждане на една приемствена и етична спортна среда.

В България има редици отбори, в които ще откриете чужденци, които са решили да се състезават за дадения отбор, а защо не и като индивидуални състезатели в друг спорт. Това придава разнообразие и стопля отношенията между хората, спорта и държавите.

Подобряване на отношенията между държавите

Без съмнение много държави имат определени търкания помежду си, които продължават от векове. Затоплянето на подобни отношения е много сложно и трудно ще стане само с някое приложение за залагане на спортове от всички държави. Реалните спортни събития изискват отстъпки от всички страни, гостоприемство и приемственост. 

В началото отношенията между държавите може да са по-сложни, но със сигурност с времето спортът ще помогне тези връзки да се заздравят. Пример за лоши дипломатически отношения има между България и Македония, но забелязвате, че продължават да се организират спортни срещи. Малко или много те действат положително в насока изглаждане на проблемите.

Има ли бъдеще в спортната дипломация?

Със сигурност отговорът е положителен. Създават се все повече турнири, все повече събития, които се посещават от всички държави. Това помага при общуването както на България, така и на останалите страни. Създава една чудесна предпоставка за добри отношения и дълготрайни връзки между страните, техните лидери и спортни институции.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Всички се надяват за една по-нормална футболна година

Здравословно хранене по време на фитнес: Ръководство за оптимални резултати

Левски или ЦСКА – кой ще ликува в края на футболния сезон у нас?