За дома

Дезинфекция на пералня с оцет и сода

Дезинфекция на пералня с оцет и сода: как да го направим?

Пералнята с течение на времето може да се превърне в развъдник на бактерии и мухъл. Неприятните миризми, захабените дрехи и неефективното пране са само част от проблемите, които могат да възникнат. За щастие, дезинфекцията на пералнята с оцет и сода е лесен, евтин и екологичен начин да се справите с тези проблеми.

Защо е важно да дезинфекцираме пералнята?

Бактерии и мухъл: Влажната среда в пералнята е идеална за размножаване на бактерии и мухъл. Те могат да причинят неприятни миризми, алергични реакции, кожни инфекции и други здравословни проблеми.

Захабени дрехи: Остатъци от перилни препарати, омекотители и други замърсявания могат да се натрупат в пералнята и да се отлагат върху дрехите. Това може да ги направи по-твърди, да ги изсветли или да повреди цветовете им.

Неефективно пране: Натрупаните замърсявания могат да намалят ефективността на прането, което води до по-малко чисти дрехи.

Как да дезинфекцираме пералнята с оцет и сода?

  1. Подготовка:

Изключете пералнята от контакта.
Извадете всички дрехи от барабана.
Почистете филтъра на пералнята, съгласно инструкциите на производителя.
Почистетте уплатненията, както и вратата на пералнята.

  1. Почистване на пералня със сода и оцет

Изсипете две ч. чаши оцет директно в барабана на пералнята. От четвърт чаша сода и четвърт чаша вода направете каша, която се изсипва в отделението за перилен препарат. Пуснете пералнята на възможно по-високи градуси за цикъл с по-продължително пране.

За да се предпазите от появата на мухъл в пералнята можете да оставяте вратичката отворена след всяко изпиране, за да може да се изсуши от останала вода. Почиствайте редовно уплътненията, както и самата вратичка. Препоръчително е да не оставяте мокрите дрехи в пералнята, а да простирате непосредствено след изпиране.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да си оправил леглото така, че да изглежда уютно и красиво!

Предимства на външните ролетни щори

Как да си направим къща за куче?