Любопитно

Защо да консумираме кисело мляко?

Хората са консумирали кисело мляко от стотици години. То е много питателна храна и редовното му консумиране може да подобри няколко аспекта на вашето здраве. Например, установено е, че киселото мляко намалява риска от сърдечни заболявания и остеопороза, както и помага при регулиране на теглото. Една чаша българско кисело мляко може да осигури почти половината от дневните ви нужди от калций. Съдържа и други жизненоважни хранителни вещества.

Какво е кисело мляко и как се прави?

Киселото мляко е популярен млечен продукт, получен чрез бактериална ферментация на мляко.

Бактериите, използвани за производството на кисело мляко ферментират лактозата, естествената захар, намираща се в млякото. Този процес произвежда млечна киселина, която придава на киселото мляко неговия уникален вкус.

Киселото мляко е богато на важни хранителни вещества

Киселото мляко съдържа почти всички хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае.

Известно е, че е богато на калций, минерал, необходим за здрави зъби и кости. Също така има високо съдържание на витамини от група В, особено витамин В12 и рибофлавин, като и двата могат да предпазват от сърдечни заболявания. Една чаша също осигурява 28% от дневния ви фосфор, 10% магнезий и 12% калий. Тези минерали са от съществено значение за няколко биологични процеса, като регулиране на кръвното налягане, метаболизма и здравето на костите .

Едно хранително вещество, което киселото мляко не съдържа е витамин D, но в търговската мрежа се продават млека, които са обогатени с него. Витамин D насърчава здравето на костите и имунната система и може да намали риска от някои заболявания, включително сърдечни заболявания и депресия.

Високо съдържание на протеини

Киселото мляко осигурява впечатляващо количество протеин. Доказано е, че протеинът поддържа метаболизма чрез увеличаване на енергийния ви разход или броя на калориите, които изгаряте през деня.

Получаването на достатъчно протеин също е важно за регулирането на апетита, тъй като увеличава производството на хормони, които сигнализират за ситост. Може да помогне за намаляване на броя на калориите, които консумирате като цяло, което е от полза за управление на теглото .

Някои видове кисело мляко съдържат живи бактерии или пробиотици, които са или част от закваската, или са добавени след пастьоризация. Те могат да бъдат от полза за здравето на храносмилането, когато се консумират.

  Как да изчистя вътрешната памет на телефона?

Укрепва имунната система

Редовната консумация на кисело мляко – особено ако съдържа пробиотици – може да укрепи имунната ви система и да намали вероятността от заразяване с болестотворни агенти.

Известно е, че пробиотиците потенциално намаляват възпалението, което е свързано с няколко здравословни състояния, вариращи от вирусни инфекции до чревни. Изследванията показват, че в някои случаи пробиотиците също могат да помогнат за намаляване на честотата, продължителността и тежестта на обикновената настинка.

Освен това имуностимулиращите свойства на киселото мляко се дължат на съдържащите се в него магнезий, селен и цинк, които са микроелементи, известни с ролята, която играят за здравето на имунната система.

Обогатените с витамин D кисели млека могат да засилят още повече имунното здраве. Витамин D е изследван за потенциала му да предотвратява заболявания като обикновена настинка и грип.

Може да е от полза за здравето на сърцето

Съдържанието на мазнини в киселото мляко е една от причините, поради които неговата здравословност често е спорна. Съдържа предимно наситени мазнини, с малко количество мононенаситени мастни киселини.

Когато обсъждаме полезността на наситените мазнини, е важно да имате предвид откъде идват или какви видове мазнини ги заместват.

Диета, съдържаща наситени мазнини от пълномаслени млечни продукти, като кисело мляко, няма да даде същите резултати като наситените мазнини от преработената бърза храна. Липсват ясни доказателства, че мазнините в киселото мляко са вредни за вашето здраве.

Някои изследвания показват, че приемът на наситени мазнини от пълномаслени млечни продукти повишава HDL (добрия) холестерол, което може да защити здравето на сърцето. Други проучвания са установили, че приемът на кисело мляко намалява общата честота на сърдечни заболявания.

Освен това млечните продукти като киселото мляко могат да помогнат за намаляване на високото кръвно налягане, което е основен рисков фактор за сърдечни заболявания. Ефектите изглеждат най-забележими при тези, които вече са диагностицирани с високо кръвно налягане.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

НАСА потвърждава 5000 планети, като все още се броят за още

Какво да направите, когато някой открадне самоличността ви във Facebook

Какво представляват магнитните бури?