Здраве и красота

Защо ми пукат ставите?

Днес ще обсъдим един много често задаван въпрос, а именно защо ни “пукат” ставите.

Защо ставите издават шум понякога?

С напредването на възрастта, обикновено хората забелязват, че ставите започват да издават повече звуци и има основателна причина за това. Това може да се случи и на не толкова напреднала възраст, при някои хора е дори от детска/юношеска възраст.

Една от причините това да се случва е това, че хрущялът в ставите може да се износи като част от нормалния процес на стареене. Тези повърхности съответно стават по-малко гладки и това, което в разговорния език се нарича “пукане” се случва в моментите, когато преминаваме през пълния диапазон на движение на ставите.

Същевременно звуците могат да идват и да си отиват, в зависимост от това как се движите, седите, спите и т.н. Изводът е, че с напредването на възрастта ставите са склонни да издават звуци, но това не трябва да ви тревожи, освен ако не е болезнено или не забележите някакъв оток.

А какъв е този звук?

Има няколко причини, поради които ставите издават този звук. Например, ако сте във фитнеса и правите повторения, било то с тежести или при упражнения със собствена тежест, като лицеви опори или кофички, може да забележите мек щракащ звук всеки път, когато изпъвате лакътя или коляното си.

Този звук може да показва мускулна стегнатост и може част от мускула да причинява триене върху части от костта. Звукът може да идва и от сухожилия, плъзгащи се отново по части от костта. Ако това се случи, опитайте се да загреете още ставата като направите малко повече повторения на това упражнение с по-малко тежести. Целта е мускула да се изпълни с кръв, да не е толкова студен и стегнат, а звукът най-вероятно ще изчезне.

Една от най-шумните стави е рамото, тъй като рамото е най-мобилната става в тялото и количеството на движещите се части плюс сухожилията може да бъде причина за пукането в рамото. Отново, освен ако нямате болка или някакво подуване в комбинация с шума, не е голяма причина за тревога.

Когато пък изпуквате кокалчетата на пръстите си или врата си, този звук идва от азотен газ, който естествено се среща в пространствата на ставите. По-точно азотни балончета, които се пръскат в синовиалната течност – това е така наречената ставна течност. И това изпукване е звукът на азота, отделян от фугата, чрез действие, наречено кавитация.

Този звук също не е причина за безпокойство. Ако някога сте чували хората да казват, че ще получите артрит ако много си пукате ставите, това не е вярно. Няма научни доказателства, подкрепящи това твърдение.

Така, а сега на въпроса как да избегнем скърцането и пукането на ставите?

Един от най-добрите начини е да се движите често! Разходките, комбинирани с по-тежки физически упражнения, разтягане и техники за мобилност. Това е перфектен коктейл за здрави стави, силна мускулатура, и като цяло – здраве.

Както се казва, ставите трябва да се смазват, което се случва чрез движение. А колкото повече се движите, толкова по-добре тялото ви е в състояние да се самосмазва и помага за намаляване на пукането и болките!

Разбира се, приемането на хранителни добавки, особено тези с колаген, може значително да помогне в справянето с проблема.

Данни от проучвания показват, че приемът на чист колаген за стави може да помогне при симптоми на болки в ставите. Полезният протеин оказва влияние върху поддържането на съединителната тъкан и подобряването на болките в ставите след тренировка.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Защо да изберете специализиран естетичен център за лазерна епилация

Как да премахнем херпес

Как да спрем хремата за 5 минути