Здраве и красота

Защо не мога да заспя

Имате ли проблеми със съня, събуждате се изтощени или ви се спи през деня? Ето как да разпознаете симптомите на нарушение на съня и да получите необходимото лечение.

Какво е нарушение на съня?

Разстройството на съня е състояние, което често влияе върху способността ви да получавате достатъчно качествен сън. Много от нас понякога изпитват затруднения със съня. Обикновено това се дължи на стрес, пътуване, заболяване или други временни прекъсвания на обичайната ви рутина. Ако обаче редовно имате проблеми със заспиването през нощта, събуждате се изтощени или ви се спи през деня, може да страдате от нарушение на съня.

Нарушенията на съня причиняват повече от сънливост през деня. Те могат да окажат сериозно влияние върху вашето психическо и физическо здраве, включително настроението, енергията и способността ви да се справяте със стреса. Пренебрегването на проблеми и нарушения на съня може да доведе до наддаване на тегло, автомобилни катастрофи, влошаване на работата, проблеми с паметта и обтегнати взаимоотношения. Ако искате да се чувствате най -добре, да останете здрави и да работите с потенциала си, качественият сън е необходимост, а не лукс.

Честото затруднение със съня може да бъде разочароващо и изтощаващо преживяване. Вие спите лошо през нощта, което ви оставя да се чувствате мъртво уморени сутрин и каквато енергия имате, бързо се източва през целия ден. Но тогава, колкото и да се чувствате изтощени през нощта, все още имате проблеми със съня. И така цикълът започва отново. Но не е нужно да живеете с проблем със съня. Има много неща, които можете да направите, за да идентифицирате основните причини за вашето разстройство на съня и да подобрите съня, здравето и качеството на живот.

Видове често срещани нарушения на съня

Безсъние

Безсънието , невъзможността да заспите или да спите добре през нощта, може да бъде причинено от стрес, забавяне на струите, здравословно състояние, приеманите лекарства или дори количеството кафе, което пиете. Безсънието може да бъде причинено и от други нарушения на съня или разстройства на настроението като тревожност и депресия.

Каквато и да е причината за вашето безсъние, подобряването на хигиената на съня, преразглеждането на дневните ви навици и научаването на релаксация ще ви помогнат да излекувате повечето случаи на безсъние, без да разчитате на специалисти по сън или да се обръщате към хапчета за сън без рецепта.

Сънна апнея

Сънната апнея е често срещано (и лечимо) нарушение на съня, при което дишането ви временно спира по време на сън, като ви събужда често. Ако имате сънна апнея, може да не помните тези събуждания, но вероятно ще се почувствате изтощени през деня, раздразнителни и депресирани или ще видите намаление на производителността си. Сънната апнея е сериозно и потенциално животозастрашаващо разстройство на съня, така че незабавно посетете лекар и научете как да си помогнете.

Синдром на неспокойните крака

Синдромът на неспокойните крака (RLS) е нарушение на съня, което причинява почти непреодолимо желание да движите краката (или ръцете) си през нощта. Желанието да се движите възниква, когато почивате или лежите и обикновено се дължи на дискомфорт, изтръпване, болка или пълзене. Има много начини да помогнете за справяне и облекчаване на симптомите, включително средства за самопомощ, които можете да използвате у дома.

Нарколепсия

Нарколепсията е нарушение на съня, което включва прекомерна, неконтролируема дневна сънливост. Причинява се от дисфункция на мозъчния механизъм, който контролира съня и събуждането. Ако имате нарколепсия, може да имате „пристъпи на сън“ по време на говорене, работа или дори шофиране. Въпреки че все още няма лечение, комбинация от лечения може да помогне за контролиране на симптомите и да ви позволи да се насладите на много нормални дейности.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Кето диета. Меню за седмицата

Три съвета за красива усмивка

Защо да изберете специализиран естетичен център за лазерна епилация