Маркетинг

Защо пазаруването онлайн е по-добро от физическото

Пазаруването онлайн има много предимства. Като начало, доставката е често безплатна, което може да ви спести пари. Имате възможност предварително да прочетете потребителски мнения за продуктите, които ви интересуват. Ако търсите сайтове за мъжки обувки например, гугъл автоматично ще ви покаже тези, които имат най-добри рейтинги. По-лесно се намират изгодни оферти и отстъпки онлайн. Тези предимства са особено полезни, когато купувате стоки, които използвате често, от които се нуждаете бързо или които имат дългосрочна стойност. Ето няколко примера за това защо пазаруването онлайн е по-добро от пазаруването в магазина.

Безплатна доставка

Концепцията за предлагане на безплатна доставка става все по-популярна през последните години, но тя е и много скъпа за компаниите за електронна търговия, особено за по-малките. Някои големи търговци на дребно, установяват, че предлагането на безплатна доставка може дори да навреди на маржовете им. Това е голям проблем, който накара някои компании за електронна търговия да намалят разходите си, с цел се конкурират с големите търговци на дребно.

Факт е, че по-голямата част от потребителите очакват безплатна доставка, когато пазаруват онлайн, особено за по-малки и леки продукти. Когато обаче предлагат безплатна доставка, търговците трябва да имат предвид размера на стоката и дестинацията за нея. Най-добре е да се определи минимален праг на поръчката за безплатна доставка, тъй като това насърчава по-големите поръчки и намалява риска. Освен това, търговците трябва да са сигурни, че могат да предложат безплатна доставка на всички купувачи.

Удобство

Пазаруването онлайн е удобно по повече от един начин. То не само ви спестява време, пари и бензин, но и ви позволява да избегнете трафика и дългите опашки. Можете също така да поръчате продукти за доставка до прага ви, което е особено удобно за тези, които живеят далеч от търговските центрове. Освен това няма да ви се налага да се справяте с натиска на продавачите или настойчивите реклами. Вместо това можете да се съсредоточите върху това, което искате да купите.

Според неотдавнашно проучване най-важното съображение за потребителите, когато решават къде да пазаруват, е удобството. То изпреварва всички останали фактори за покупка и почти половината от анкетираните посочват удобството като най-важно съображение. Удобството е разграничителен фактор и потребителите са готови да пожертват икономии на средства, за да го получат. Ето защо е важно да се предлагат удобни възможности за пазаруване на потребителите. Това важи с особена сила за онлайн търговците на дребно.

Разходи

Пазаруването онлайн означава закупуване на услуги и стоки по интернет. То спестява на потребителите време и пари, тъй като не им се налага да пътуват до магазина. Пазаруването онлайн обаче е свързано и с някои рискове, като например разходите за доставка, които често са по-високи от цената на продукта. Освен това то може да бъде опасно. Ако не сте сигурни дали даден продукт е безопасен, трябва първо да се свържете с производителя, преди да направите покупка.

Таксите за доставка са друг фактор, който трябва да вземете предвид. Тъй като много уебсайтове използват услуги за доставка на трети страни, разходите за доставка често не са включени в цената на продукта. В резултат на това нерядко разходите за доставка удвояват цената на продукта. Потребителите трябва да вземат предвид и разходите за проследяване на пратките. Въпреки това има много причини да изберете онлайн пазаруването пред традиционното. Надяваме се, че тези съвети ще ви помогнат да намерите най-добрата за вас сделка.

Отстъпки

Често пъти компаниите предлагат отстъпки, когато купувате нещо от техния уебсайт. За да се възползвате максимално от тази възможност, следете за специални разпродажби и събития. Добре е също така да се регистрирате в списъка с имейли на магазина, за да получавате известия за предстоящи продажби и промоции. В тези списъци с имейли често има ексклузивни промоционални кодове, които можете да използвате, за да спестите повече пари. Използването на този метод ще ви спести време, пари и неприятности.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Какво да направите, когато някой открадне самоличността ви във Facebook

Визуалната бранд идентичност и нейните елементи

Как да печелим пари от Youtube?