Любопитно

Защо се е повишило търсенето на орехи на едро – какви са ползите от този здравословен продукт

Орехите са най-здравословният вид ядки и трябва да присъстват в ежедневната ви диета, смятат американски учени. Неслучайно като цяло в световен мащаб се е повишило търсенето на орехи на едро.

Учени от Пенсилвания обявиха, че орехите имат най-високо съдържание на антиоксиданти в сравнение с всички други видове ядки.

Както знаете, антиоксидантите предпазват човешкото тяло от болести, тъй като предотвратяват верижната реакция, която разрушава клетките, когато протича процесът на окисление.

Учените смятат, че всички ядки са много хранителни, но орехите са много по-здравословни от фъстъците, бадемите или шамфъстъка.

Изследователят от университета в Скрантън Джо Винсън анализира нивата на антиоксиданти в девет вида ядки и установява, че шепа орехи съдържат два пъти повече нива на антиоксиданти от същото количество от всяка друга ядка.

Оказва се също, че качеството на откритите антиоксиданти и тяхната биологична активност са по-високи, отколкото в другите ядки, което е още една причина за повишеното търсене на орехи на едро.

Според проучването, антиоксидантите, съдържащи се в орехите, са два до 15 пъти по-мощни от витамин Е. Междувременно е известно, че този витамин защитава клетките на човешкото тяло от увреждане от естествени химикали, които причиняват различни заболявания.

Орехите също съдържат висококачествен протеин, много витамини, минерали и фибри, но не и опасния глутен, който често причинява алергии.

Много проучвания доказват, че редовната консумация на малки количества ядки намалява риска от сърдечни заболявания, рак, двата вида диабет и предотвратява много други здравословни проблеми.

  Как да изчистя вътрешната памет на телефона?

Джо Винсън обяснява, че има още една антиоксидантна полза от орехите: „Високата топлина при печенето на ядки намалява качеството на антиоксидантите. А орехите обикновено се консумират сурови, така че хората могат да се възползват напълно от съдържащите се в тях полезни вещества.“

Орехите са склад на мед, манган и магнезий. Всички тези ценни вещества ще бъдат полезни за предотвратяване на остеопорозата, състояние, при което костите стават по-малко плътни и здрави. Имайте предвид, че в комбинация с полиненаситени мастни киселини, на които е богат този растителен продукт, гарантира здравето на костната система в продължение на много години.

Орехите оказват положителен ефект върху мъжката плодовитост, като подобряват качеството, количеството, жизнеспособността и подвижността на спермата. Това се потвърждава от проучване, публикувано в списание Biology of Reproduction.

Елексир на младостта

Орехите са полезни за кожата, защото са пълни с витамин Е и витамини от група В. Тази комбинация помага за забавяне на процеса на стареене в тялото. В допълнение, антиоксидантът витамин Е помага за овлажняване на кожата, което също спомага за запазване на нейната младост и й придава свеж и цъфтящ вид.

Ако търсите да закупите орехи на едро, непременно разгледайте офертите на българските био производители.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Паник атаки

Илиян взриви мрежата с нови скандални записи между него и Джулиана Гани

Традиционни и съвременни сватбени букети