Любопитно

Защо се свиват листата на доматите

Питате се защо се свиват листата на доматите?

Доматените растения са податливи на редица проблеми. В търсене на слънчева светлина листата растат бързо и за около шест седмици придобиват наситено зелен цвят. Тъй като обаче листата се разширяват и свиват със сезоните, те могат да бъдат изложени на силни ветрове и сухо време, които ги правят уязвими към гъбични заболявания и стресови фактори на околната среда. Когато листата на доматите са изложени на неблагоприятни условия като сухота или липса на влажност, те могат да отслабнат и след това да бъдат нападнати от гъбични патогени, наречени сива плесен. Ако не се вземат бързи мерки, сивата плесен ще доведе до изсъхване на целите листа на растението, оставяйки само стъблото. Това състояние е най-често срещано на места, където температурата на въздуха остава постоянно хладна и влажна през целия вегетационен период. Освен това излагането на високи нива на ултравиолетова (UV) радиация от слънцето може да ускори или увеличи тежестта му. В тази статия са разгледани възможните причини за изсъхване на листата на доматите, както и начините, по които можете да предпазите растенията си от този проблем.

Липса на влажност и въздушен поток

Когато листата на доматите се намират в суха среда, те повяхват и накрая пожълтяват, а след това покафеняват. Това е така, защото листата губят вода поради изсушаване и стават крехки. Здравите и правилно хидратирани листа имат сърдечен зелен цвят, защото водата се задържа между клетките им. Когато обаче въздухът е твърде сух, листата пожълтяват, защото хлорофилът в тях се разгражда. Когато листата станат кафяви, те са напълно сухи и вече не могат да функционират. Това може да бъде причинено от липсата на вода във въздуха или ако листата са твърде близо до прозорец, който пропуска твърде много слънчева светлина, което води до изсъхване на листата. Можете лесно да предотвратите това, като поставите съд с вода в близост до или в стаята, където се намират доматените растения.

Гъбични патогени

Гъбичните патогени са бактерии или гъбички, които причиняват болести по растенията. Увяхването на листата на доматите се причинява от гъбичката P. lycopersici. Това заболяване е разпространено в топъл и влажен климат и се появява при наличие на твърде топла или застояла вода. Резултатът може да бъде липса на кислород във водата, в която се отглеждат доматените растения. В отговор на това растенията отслабват и стават податливи на патогенната гъба. Гъбичките могат да оцелеят и да се развиват само в топла и застояла вода, така че най-честата причина за този проблем е липсата на вентилация в помещението, където растат доматените растения. Най-лесният начин да се справите с този проблем е като инсталирате вентилатор на тавана или вентилатор на прозореца в помещението. Тези видове вентилатори ще циркулират въздуха и ще направят водата в помещението по-малко застояла.

  Как да говорим интелигентно?

Дисекция на структурата на растението – промяна в растителните хормони (стероиден хормон)

Растението домат е член на семейство Solanaceae, което включва картофите, патладжана и смъртоносния пащърнак. Листата на тези растения съдържат вещество, наречено соланин, което е токсично, ако се погълне в големи количества. Токсичният алкалоид соланин е важно химично вещество в доматите, насочено срещу тревопасните. При растежа на доматените растения обаче листата им натрупват соланин. Когато доматите са изложени на определени условия на околната среда, включително вятър и топлина, този натрупан соланин се освобождава. При високи нива това съединение може да доведе до увяхване и загиване на цялото доматено растение. Освен това растението престава да произвежда ензими, необходими за узряването на плодовете на доматите. В резултат на това доматите не са толкова сладки, колкото биха могли да бъдат.

Прекалено много азот в почвата

Когато доматените растения се отглеждат в почва с високо съдържание на азот, листата им могат да станат бледи, бавно растящи и изсъхнали. Това състояние се причинява от излишък на азот или насищане с азот. За да предотвратите този проблем, не забравяйте да спазвате указанията за типа почва, които са включени в информацията за засаждане.

Почвата като източник на прекомерна влага

Доматените растения са чувствителни към прекомерната влага в почвата. Когато това се случи, по листата на растението започват да се появяват черни петна и жилките на листата стават видими. Прекомерната влага в почвата често се дължи на високите подпочвени води във вашия район. Ако случаят е такъв, можете лесно да се справите с проблема, като инсталирате уловител на роса в двора си. Росоуловителят е устройство, което събира водата, която капе от покрива на къщата ви. След като водата се събере в контейнер, можете лесно да я изхвърлите.

Заключение

Листното увяхване на доматите е важна болест, за която трябва да внимавате. Ако то се появи при вашите доматени растения, е важно да установите причината, за да можете да предотвратите повторното му появяване. В статията по-горе са разгледани възможните причини за увяхване на листата на доматите, както и начините, по които можете да предпазите растенията си от този проблем.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да изберем икона на покровител според дата на раждане?

Връзки с обществеността като консултантска дейност

Гигантският бомбардировач от 30-те – Калинин К-7