Финанси

За какво най-често се теглят бързи кредити? 

Бързи кредити са небанкови финансови продукти, отпускани за по-кратки срокове за разглеждане и с по-специфични условия за усвояване и изплащане, които зависят от определения кредитен продукт. Те набират популярност в страната ни и се използват по различни причини, които ще обсъдим в днешната статия. 

За текущи нужди 

Повечето хора теглят бърз кредит за текущи нужди. Това може да включва почивки, неочаквани разходи, финансови затруднения, които изискват решение в спешен порядък или специални поводи, за които са нужни повече средства. 

Кредитите за текущи нужди са сред основните продукти, които се предлагат на пазара. Обикновено те могат да са под редица форми, включително кредит до заплата, с изплащане за по-дълъг период от време, с възможности за рефинансиране и обединяване на задължения и т.н. 

За ремонт 

Естествено, друга от основните нужди от заемане на средства от финансови институции възниква при необходимост от ремонт. Това може да е ремонт на автомобил, на жилище или на друго движимо и недвижимо имущество. Те идват с по-висока сума и, съответно, по-дълги срокове за изплащане, според които се определят и лихвите, и вноските по кредита. 

За покупка 

Бързи кредити биват теглени доста често и при нужда от по-скъпи покупки. Най-често това включва електроуреди или електронни устройства, но може също да е свързано и с мебели, друг вид обзавеждане, дори автомобили и т.н. 

В тези ситуации потребителите имат нужда от средства в кратък срок, които да възстановят постепенно, тъй като обикновено подобни покупки са свързани и с по-високи еднократни разходи, които не винаги са по финансовите ни възможности. 

За заплащане на сметки 

Понякога се случва така, че бюджетът на хората бива силно ограничен от външни фактори, включително проблеми на работното място, неочаквани разходи и т.н. В тези ситуации покриването на някои основни разходи става значително усложнено. А битовите сметки са нещо, което със сигурност трябва да плащаме редовно и на време. 

Затова понякога потребителите теглят кредити за покриване на разходите по битовите си и други сметки, които е нужно да заплатят в кратки срокове. 

Обединение на задължения 

В други ситуации потребителите вече имат няколко кредитни продукта, изтеглени по една или друга причина. Когато, обаче, те се натрупат, вноските и следенето на сроковете, както и цялостното изплащане на всички тях, се усложнява допълнително. Съчетано и с друг финансов натиск, това може да изисква специфичен трети продукт, предлаган от небанковите финансови институции, познат като кредит за обединение на задължения. 

При него наличните и активни към момента, непогасени, кредитни задължения се обединяват в един продукт. С това действие сроковете, лихвите, месечната (или двуседмична) вноска, както и падежната дата се променят значително. Така потребителите следят по-лесно задълженията си и оптимизират тяхното изплащане, като си осигуряват и повече финансова гъвкавост. 

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Стаж за пенсия: Какво е важно да знаете навреме и да сте подготвени адекватно

Най-добри нискорискови инвестиции за 2022 г.

Златните монети, в които си заслужава да вложим спестяванията си