Кредити

Измами с кредитни карти – опасностите, които крият кредитните карти, и как да се предпазите

Измамата с кредитна карта може да се случи на всеки. Може да си мислите, че сте внимателни и защитавате информацията за кредитната си карта, но на престъпника не му е нужно много, за да опустоши финансите ви. Достатъчна е само една лична информация като името, адреса или дори номера на социалната ви осигуровка, за да може крадецът на самоличност да извърши измама от ваше име. И така, какво можете да направите, за да не станете жертва на измама с кредитни карти?

Как се случва измамата с кредитна карта?

Измамата с кредитна карта се случва, когато някой използва информацията от кредитната ви карта, за да извърши покупка. Измамата с кредитна карта може да се случи лично, онлайн или по телефона. Тя може да се случи на всеки, който има кредитна карта, дори ако никога не сте губили картата си или тя е била открадната. Измамата с кредитна карта често се извършва с откраднат номер на кредитна карта или с фалшив документ за самоличност, който отговаря на името ви. Измамата с кредитна карта може да се случи по няколко различни начина, но всички те започват с кражба на вашата информация.

Какви са опасностите, свързани с кредитните карти?

Опасностите, свързани с кредитните карти, са многобройни. Въпреки че кредитните карти могат да бъдат отличен източник на финансиране, те също така позволяват на някого да открадне информацията ви изключително лесно. Кредитните карти ви дават възможност да правите покупки, без да се налага да носите пари в брой или голяма сума пари. Това улеснява извършването на покупки, без да бъдат проследени. Кредитните карти също така улесняват крадците да извършват кражба на самоличност. Ако някой открадне информацията от кредитната ви карта, той може да я използва, за да купува неща или да получава пари в брой от банкомати.

Последни думи: не се успокоявайте, бъдете нащрек

Кредитните карти могат да бъдат чудесен инструмент за финансиране и извършване на покупки. Но те също така улесняват хората да откраднат информацията ви и да извършат измама от ваше име. Можете да се предпазите от измами с кредитни карти, като следите дейността си по кредитните карти, избягвате използването на кредитни карти и се уверите, че разполагате с план в случай, че станете жертва на измама с кредитни карти.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Лесни кредити

Отпускане на кредит

Кредит до 20 000 лв.