Актуално

ИНСТРУКЦИЯ Какво да направите, когато Ви поискат „зелен сертификат“.

Стъпките са съгласувани с юристите на Автономна Работническа Конфедерация – АРК – специалисти с десетилетия успешен опит в защитата на работещи от произвола на работодатели. Всичко е изготвено с подкрепата на партия БНО и нейният Председател Георги Георгиев

РАБОТНИЦИ И СЛУЖИТЕЛИ

При изискване от страна на работодател (независимо държавно, общинско учреждение или частна фирма) към работници или служители да предоставят „зелен сертификат“, за да могат да продължат да изпълняват договорените трудови задължения, работниците могат да откажат като:

 Изискат вътрешна заповед, надлежно подписана и подпечатана, в която е описано изискването към работниците/служителите да предоставят „зелен сертификат“. Заповедта трябва да бъде връчена лично.

ВНИМАНЕ! Вътрешна заповед с изискване за „зелен сертификат“, основана на подзаконов акт – заповед на министъра на здравеопазването, е нищожна, тъй като влиза в пряко противоречие с Конституцията на Република България, Кодекса на труда, Закона за защита от дискриминация, както и с Регламент № 953 от 2021 г. на Европейския парламент (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/HTML/?uri=CELEX:32021R0953&from=BG), който е задължителен, а не препоръчителен за страните членки на ЕС.Ако въз основа на такава вътрешна заповед работник/служител бъде отстранен от работа, съдът ще го възстанови обратно, със съответното обезщетение, след спечелване на дело (всички дела в тази област биват спечелени от работещите).

 Ако работодателят откаже да предостави редовна вътрешна заповед, а нареждането е устно, работниците/служителите, трябва да сигнализират Инспекция по труда (писмено: https://www.gli.government.bg/bg/node/6499; телефон: 0700 17 670), която е задължена да им осигури достъп до работните помещения.

 Работодателите нямат право да изискват от работниците и служителите тестове за коронавирус за сметка на работниците. Задължение на работодателите е да осигурят тези тестове за собствена сметка. Работник с медицински противопоказания може да откаже да бъде тестван.

 При вербално агресивно поведение от страна на работодател, изискващ „зелен сертификат“, работниците могат да сигнализират в най-близкото полицейско управление или районна прокуратура за извършено срещу тях криминално престъпление по чл. 143 от НК „Принуда“, предвиждащ наказание до 10 години затвор. Този подход важи и ако не Ви пускат охранители на входа на обществена сграда (включително МОЛ).

Извън чисто формалните стъпки, ако един сплотен работнически колектив, всички или повечето заедно, откажат да изпълнят устно или писмено нареждане, задължаващо ги да предоставят „зелен сертификат“, работодателят няма да има друг избор, освен да прекрати дейността си или да се солидаризира със своите работници в искането за незабавно отпадане на дискриминационните „зелени паспорти“.

Уважаеми приятели и колеги, работници на България, може би най-важно от всичко е да се осъзнае, че независимо дали става въпрос за трудов конфликт за заплати и социални придобивки, за дискриминиращи сертификати или някакъв друг остър проблем, спасение поединично няма.

Само заедно, солидарни и организирани, можем да се борим срещу несправедливостта, за да извоюваме правото ние и нашите деца да живеем като достойни хора в хуманно и справедливо общество.

 СТУДЕНТИ

 При изискване в учебното заведение на „ваксинационен сертификат“, заявявате, че сте готови веднага да ви бъде направен бърз тест на място, за да бъдете допуснати до учебните занятия. Тестът е безплатен, не могат да ви искат заплащане. Този въпрос е уреден в чл. 63, ал. 9 от Закона за здравето.

 Когато ви бъде отказан бърз тест, заявявате, че сте се явили навреме за занятията и изисквате писмен документ от ръководството на учебното заведение, че ви е отказан достъп. В него изисквате да бъдат описани основанията за този отказ.

 Завеждате колективна жалба срещу отказа и я внасяте при омбудсмана.

Студенти, обединявайте се срещу диктаторските мерки. Само заедно сте силни.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да вляза в профила си в google

Китайско-индийското гранично напрежение остава високо

Игри и играчки за развитие на визуално-пространствената интелигентност при децата