Любопитно

Историята на гранулите за куче

Най-масовата храна, която даваме на домашните ни любимци са гранулите. Те са удобен и лесен за съхранение начин, да осигурим на косматите ни приятели, вкусна и полезна храна всеки ден. Ако и вие имате пакет с гранули за куче на Royal Canin за вашия домашен любимец, то със сигурност знаете всички позитивни страни на този тип хранене. Замисляли ли сте се обаче откъде са се появили гранулите и кой ги е измислил? Ще ви разкажем по-долу какво открихме.

Какво са гранулите за куче?

Сигурни сме, че само да споменете думата на глас и вашият домашен любимец наостря уши. Казано съвсем просто, сухата храна представлява смлени и преработени съставки, оформени на гранули. В състава им има месо, зърнени храни, зеленчуци, витамини и други хранителни вещества, полезни за здравето на вашето куче. Съществуват редица причини, които са превърнали гранулите в най-популярната храна за кучета.

Нека се потопим направо в историята на създаването на гранулите за куче. Първата партида гранули е получена от натрошена бисквита. Детето на Джеймс Спрат, електротехник и продавач от Синсинати, решава да натроши и да изпече бисквита, която след това да предложи на кучето им, като лакомство. Първоначално този продукт се е разпространявал под името „Кучешка торта с месни фибри“. Това е било първата храна за кучета, наподобяваща до някаква степен днешните гранули. Използвал се е метода на екструдация, при който всички съставки са се разбърквали и са се оформяли гранулите.

Днес модерните технологии позволяват много по-съвременно производство, което е в пъти по-сложно. Отделно от това, сухата храна е обогатена с най-различни вещества, които допринасят за цялостното здраве на домашните любимци. Някои гранули за куче са и изработени със съставки, специално адаптирани за определени породи.

Кой е най-добрият вид гранули за куче?

Макар това да е често срещан въпрос, ще ви разочароваме с отговора, че всъщност няма най-добър вид, защото всеки вид е съобразен с дадени особености на домашния любимец. Например, Royal Canin са създали цяла гама от гранули, които са за специфични здравословни проблеми. Също така адаптираното хранене включва например и храни, съобразени с нуждите на дадена порода, а не всички кучета едновременно. Сами се досещате, че няма как да се определят един вид най-добри гранули, като за всяка порода и възраст съществуват вариации, спрямо начина на живот на кучето и неговите индивидуални особености.

  Как да вляза в чужд WhatsApp?

Кои са предимствата на гранулите за куче?

На първо място, те са изключително удобни за съхранение. Най-добрият начин за съхранението им е в оригиналната опаковка, затворена с щипка и поставена в контейнер с капак на стайна температура. Когато се слага дневната дажба не е нужно да се използва нищо друго освен чашка и мерителна везна, за разлика от мократа храна, която не може да бъде разсипана с ръка. Гранулите за куче имат и подходяща форма според размера на челюстта за похапване от нашите любимци. Не са малко видовете гранули, които са съобразени с породата и захапката на кученцата. Така те са улеснени, докато похапват.

Когато разгледаме състава им, можем да открием невероятно полезни хранителни вещества (като протеини, въглехидрати, мазнини, витамини, минерали), които в мократа храна изискват по-дълъг период на изследване и тестване, за да се предложат в подходяща текстура за приемане от животното. Благодарение на гранулите за кучета, нашите домашни любимци имат възможността да получат най-разнообразни хранителни вещества, полезни за тяхното здраве. Задължително трябва да споменем и че гранулите за кучета притежават дълъг срок на годност, който винаги е обозначен на пакета.

Едно от най-важните преимущества на гранулите обаче е, че можем да ги създаваме гранули с различна твърдост, плътност и форма. Благодарение на това, лесно могат да се създадат хранителни формули, които помагат в отстраняването на денталната плака и кучетата имат здрави зъби по-дълго време. Грубата текстура и хрупкавостта вършат страхотна работа при премахването на зъбната плаката от зъбите на вашето куче. Всеки вид хранене ма своите предимства, както храненето със суха гранулирана храна, така и храненето с мокра храна.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Kак да си направим барбарон

Прессъобщение. Как се пише прессъобщение за медиите

Как да вляза в bet365?