Рецепти

Какво е кето грип и как да го избегнете?

Започнали сте кетогенна диета за намаляване на телесните мазнини. След няколко дни започвате да се чувствате зле.

Вие сте уморени, имате главоболие, лесно се изнервяте и трудно се концентрирате. Започвате да се питате какво става?

Това е кето грип.

Кето грип или въглехидратният грип всъщност няма нищо общо с истинския грип. Той не е опасен за вашето здраве, не е заразен, но симптомите му могат да бъдат неприятни.

Кето грипът се появява, когато тялото ви преминава от използването на въглехидрати към изгаряне на мазнини, за да задоволи повечето енергийни нужди на тялото.

Повечето хора изпитват симптоми на кето грип през първите две-три седмици (обикновено 2 – след започване на кето диета, като са на така наречената кето адаптация), това е временно явление, което продължава няколко дни.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ НА КЕТО ГРИП

Най-честите симптоми на кето грип включват:

  • Умората
  • главоболие
  • Раздразнителност
  • Трудност при концентриране („мозъчна мъгла“)
  • Липса на мотивация
  • Световъртеж
  • Глад за „сладко“
  • гадене
  • Мускулни крампи

ПРИЧИНИ ЗА КЕТО ГРИП

Както беше споменато в началото, кето грипа засяга хора, които са на кето диета. Това е следствие от метаболитни промени, настъпващи в организма в резултат на прилагането на кетогенна диета.

Преминаването от диета с високо съдържание на въглехидрати към диета с много ниско съдържание на въглехидрати ще намали нивата на инсулин в тялото ви, което е една от основните цели на кетогенната диета.

Когато нивата на инсулин са много ниски, черният дроб започва да превръща мазнините в кетонни тела, които след това се използват като източник на енергия. Когато тялото ви използва основно мазнини като енергиен субстрат, вие сте в състояние на кетоза.

Въпреки това, на мозъка и другите органи е необходимо известно време, за да се адаптират към използването на новия източник на гориво. С падането на нивата на инсулин тялото реагира, като отделя повече натрий в урината. Поради тази причина вероятно също ще ходите по малка нужда по-често през първата седмица от кето адаптацията.

Поради тази причина може да забележите доста бърза загуба на тегло в самото начало. Това важи особено за хората, които имат проблеми със задържането на вода в тялото.

Струва си да се знае, че повишеното отделяне на вода и натрий също има негативни последици, което се проявява с кето грипа.

КАК ДА СЕ СПРАВИТЕ С КЕТО ГРИПА?

Симптомите на кето грип обикновено изчезват сами в рамките на няколко дни или седмици, докато тялото се адаптира. Но вместо да изпитвате дискомфорт, защо да не съкратите това време и да започнете да се чувствате по-добре много по-бързо?

Ето пет начина, по които можете да намалите значително симптомите на кето грип.

1. ПИЙТЕ МНОГО ВОДА

Загубата на вода, а с нея и електролити, е основната причина за повечето проблеми с кето грипа. Така че увеличаването на техния прием може значително да помогне за намаляване на симптомите и често да ги премахне напълно.

През първите няколко седмици от кето адаптацията, когато почувствате главоболие, гадене, замаяност или други симптоми на кето грип, изпийте чаша вода с добавена половин чаена лъжичка сол.

2. УВЕЛИЧЕТЕ ПРИЕМА НА МАЗНИНИ

Повишеният прием на натрий и вода обикновено е причината за повечето от страничните ефекти на кето грипа. Въпреки това, ако все още се чувствате зле, след като следвате тези препоръки, опитайте да увеличите количеството мазнини.

Добре балансираната кетогенна диета съдържа достатъчно мазнини, за да гарантира, че няма да огладнеете след хранене и че ще имате достатъчно енергия.

3. НАМАЛЕТЕ НИВОТО НА ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ

Много хора, които изпитват прилив на енергия след преминаване към кето диета, се опитват да увеличат нивата си на физическа активност.

Това обаче не е съвсем правилно.

Защото тялото изпитва шок в началото на кето адаптацията в резултат на метаболитни промени. В резултат на това още се адаптира към получаването на енергия от нов източник, т.е. мазнини.

Кето грипът е временно явление, което се проявява в началото на периода на кето адаптация. Въпреки че се нарича грип, всъщност няма много общо с него.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Аз съм това, което ям или как да се борим с холестерола!

Техники за печене: Тайните на перфектния селски бял хляб

Безглутенови хлебчета: Разкрийте тайните на домашната пекарна