Кредити

Какво е кредитен рейтинг

Кредитна история и кредитен рейтинг

Кредитната история е вашият финансов опит, който се съхранява в Централният кредитен регистър /ЦКР/. Достъп до тези данни получавате, както вие, така и кредитните институции у нас, когато ги помолите да ви отпуснат заем. В България е прието сътрудничеството ви с банки и фирми да бъде наименувано кредитна история, а в някои други страни същата се нарича кредитен рейтинг. Двете са синоними.

Мога ли да получа незабавен заем без проверка на кредитния ми рейтинг?

Банките не могат да отпускат кредит без кредитна проверка на вашата кредитна история. Има обаче възможност за кандидатстване за експресен заем на физическо лице без доказване на доход, например от кредитна компания. Въпреки това, като кредитополучател, когато кандидатствате от фирма, трябва да очаквате по-високи лихви и такси по заема, тъй като доставчикът поема по-голям риск при отпускане на заем без кредитна проверка.

Кредитният рейтинг еквивалентен ли е на моя доход?

Кредитоспособността не е синоним на доход. По-скоро предоставя информация за това какво е съотношението между вашите приходи и разходи.

Проверка на кредитен рейтинг

Питате се къде мога да видя моя кредитен рейтинг?!Преди да кандидатствате за заем, се препоръчва да проверите собствената си кредитна история. Кредитополучателите имат възможност да заявят безплатна проверка в ЦКР веднъж годишно. Има обаче и други начини, по които можете да я проверите.

Защо ви трябва добра кредитна история?

Достатъчно добрият кредитен рейтинг е добър не само за кредитирането, но и за много други области. С добър кредитен рейтинг можете например да сключвате договори за мобилни телефони, да финансирате покупки или да бъдете приети от застрахователни компании без никакви проблеми. Можете дори да спестите пари, ако сте с добър кредитен рейтинг, тъй като много заемодатели биха ви предоставили финансиране и оферти за заеми при най-добри условия.

Как да получа заем въпреки, че имам лошо ЦКР?

Ако кандидатствате за заем от кредитна компания, отпускаща кредити с лош кредитен рейтинг, има голяма вероятност да получите одобрение. При посочените обстоятелства можете да използвате фирмите за бързи онлайн кредити. Много хора с влошена кредитна история кандидатстват заедно с поръчител или с втори кредитополучател. В такива случаи поръчителя или съдлъжника трябва да докажат, че получават доход с достатъчна сума и че имат добър кредитен рейтинг. От гледна точка на кредитора рискът от неизпълнение след това намалява и шансовете ви за одобрение на заема се увеличават.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Студентски кредит за чужбина

ГПР калкулатор

Кредит до 500 лв с лошо цкр