Кредити

Какво е потребителски кредит?

Потребителският кредит е основно паричен заем, който може да бъде предоставен от някои финансови институции, така че бенефициентът (физическо лице) да може да го използва, както пожелае. Лицето поискало кредита, се съгласява да върне сумата, която му е дадена, за което има определен срок, договорен в бъдещи вноски. Тези вноски включват начисляването на допълнителни лихви и други разходи, свързани със самата операция или процедурите по заема, т.е. оперативни разходи.

Как да разбера дали мога да получа потребителски кредит?

 Не всеки е кандидат да получи кредит от банката, но не е толкова трудно или невъзможно. Всъщност това е един от кредитите, които се отпускат най-много.

За да направите това, е необходимо да отговаряте на следните изисквания:

-Да сте над 18 години.

-Да сте с българска националност или да имате постоянно пребиваване .

-Имате добра бизнес и кредитна история.

-Уверете се, че има достатъчен доход (текущ и бъдещ) за покриване на плащанията по кредита.

-Кандидатствайте официално за заем в банката или финансиращата организация.

-Да имате банкова сметка във въпросното дружество.

-Вземете всички колекции и лична информация, която е поискана. 

Отговарям на изискванията, сега какво?

  След отправяне на заявка до банката, предоставяне на разписките и уточняване на колко вноски или вноски желаете да платите кредита, средствата ще бъдат преотстъпени, ако бъдат одобрени.  

Като клиент ще получите цялата сума на кредита в личната си банкова сметка, за да можете да разполагате с парите както желаете. Ще трябва да платите парите на части, в уговорените срокове. Така до пълното възстановяване на сумата, заедно с установените от кредитната институция лихви и разходи.

Имайте предвид, че при потребителските кредити банките могат да дават опции за първо плащане, като гратисен месец или месец без плащане. Във всеки случай е важно да знаете датите, на които трябва да извършвате плащанията си, да плащате навреме и да избягвате натрупването на лихва за всяко закъсняло плащане.

 Какво се случва, ако не мога да плащам потребителски кредит?

При потребителските кредити заетите пари са много по-малки в сравнение с ипотечния кредит или кредита за закупуване на автомобил. Това може да ни накара да вярваме, че ако ги похарчим за нещо друго, нищо няма да се случи. От тази гледна точка може да бъде нож с две остриета. Така че един от ключовете е да не излагате способността си да плащате на риск и да сте в крак с личните си плащания по заем. Оправете сметките си и избягвайте да задлъжнявата! За предпочитане е да не взимате повече от един заем наведнъж. 

Източник: Ипотечен кредит

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

3 стъпки за получаване на най-добрите онлайн заеми

Погасителен план на заем

Предлагаме заеми между физически лица