Любопитно

Какво са кобурите и какво трябва да знаем за тях?

Огнестрелното оръжие трябва да се съхранява и пренася при максимално спазване на изискванията за сигурност. За първата цел обикновено се използва метална каса или кутия със секретно заключване, докато за втората се прилагат различни видове изделия.

Когато говорим за късоцевно бойно оръжие, то основният вариант за носене е кобурът. Най-общо казано, това е калъфът, в който поставяме пистолета, като той изпълнява няколко задачи. Първо, както вече отбелязахме, кобур се използва за сигурно пренасяне на късоцевното огнестрелно. Второ, този калъф се прикрепя към тялото или към облеклото, като позволява да бъде поставен така, че да остане незабелязан за околните. И не на последно място, кобурът се закрепва по начин, че хем да не създаде предпоставки за възникване на инцидент, хем да бъде удобен за използване във всеки момент, в който се наложи.

Какви видове кобури се предлагат?

Тези аксесоари за оръжието могат да бъдат категоризирани по няколко основни показателя. Един от тях е свързан с дизайна на кобура, който може да бъде отворен и затворен. При последния цялото оръжие е покрито от калъфа, когато го поставим вътре. При отворения тип модели прикладът остава извън кобура, което позволява по-бързото хващане и изваждане, когато това се налага.

Видовете кобури могат да се определят и според мястото на тялото, към което трябва да се прикрепят. Те могат да бъдат:

●  Поясни

●  Джобни

●  Раменни

●  Глезенни

При поясните калъфи на свой ред може да се направи разделение на вътрешни и външни (IWB / OWB). Всеки от тези варианти има своя специфичен дизайн и елементи за закрепване към съответната част на тялото. Добавяме като фактор също и разположението на оръжието. Има модели, които са предназначени конкретно за дясна или лява ръка, както и такива, които могат да се използват двустранно.

Още един важен показател, по който можем да категоризираме различните кобури, е материалът, от който са изработени. Аксесоарите за пренасяне на късоцевно огнестрелно оръжие могат да бъдат кожени, текстилни, полимерни или хибридни.

Има ли значение марката и моделът на оръжието?

В някои случаи – да. На пазара ще открием кобури, които са изработени за специфични брандове късоцевно огнестрелно оръжие, както и за техни конкретни модели и модификации. Повечето калъфи за пистолети все пак са универсални.

Естествено, при избора на този аксесоар трябва да се вземе предвид размерът на оръжието. Пистолетът трябва да пасва оптимално при поставяне в кобура – не е никак добра идея да стои хлабаво, а е ясно, че по-дълго или по-обемно оръжие няма как и да влезе в по-малък калъф.

Това са факторите, които трябва задължително да вземем под внимание, при положение че се спираме на по-универсален модел. Ако се насочваме към определен пистолет и добавим към него кобур, в спецификациите на който е изрично посочено, че е предназначен за този модел, то нямаме повод да се притесняваме дали ще пасне, или не.

  Как да говорим интелигентно?

Какъв кобур да изберем – поясен или раменен?

Връщаме се отново на двата най-разпространени вида калъфи за късоцевно оръжие по отношение на мястото им на поставяне. Дали е по-добра идея да се спрем на кобур, който се поставя на пояса, или на такъв, предназначен за прикрепяне към рамото? Еднозначен отговор не е толкова лесно да бъде даден.

От една страна поясните калъфи са по-лесни за поставяне. Те се закачат на колана, като могат да се поставят от вътрешната (IWB, Inside the waistband) или външната страна (OWB, Outside the waistband). Те обаче са по-трудни за прикриване, особено когато говорим за втория вариант (OWB).

Раменните кобури от друга страна изискват малко повече време за поставяне и прикрепване към тялото. При тях обаче оръжието може да остане тотално незабелязано, особено ако облечем отгоре връхна дреха. Естествено, тя трябва да дава възможност за бърз и безпрепятствен достъп до пистолета.

Отворените кобури са все по-предпочитани

Да поразсъждаваме малко и върху тази особеност на дизайна. Някои калъфи за късоцевни огнестрелни средства са изработени така, че да ги покриват изцяло. Все по-предпочитани обаче са по-отворените модели кобури, тъй като при тях прикладът остава открит и по-лесно достъпен за хващане, когато се наложи употреба на пистолета. При затворените варианти закопчаването е по-плътно, което ги прави до известна степен по-сигурни. Но пък отворените са по-универсални като приложение, тъй като се използват и за стандартни бойни пистолети, и за револвери.

Що се отнася да материала за изработване, то там роля играе както теглото на кобура, така и цената на продукта. Кожените калъфи са стилни и надеждни, но могат да бъдат и малко по-скъпи. Текстилните модели са леки, което ги прави предпочитани от мнозина. А в този смисъл доста подходящи са модерните кобури от полимер, които осигуряват както търсената здравина и стабилност, така и не натоварват с теглото си.

Да завършим с това, с което вероятно трябваше да започнем. Необходим ли ни е кобур за пистолет? Да, задължително, ако възнамеряваме да се движим с оръжие. Този аксесоар не само ни осигурява прикритие, но и минимизира риска от евентуални инциденти, които биха могли да навредят на нас или на околните. А последното трябва да се избягва на всяка цена.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Колко време носи кучето

Най-скъпите часовници в света

Как да включа гласово търсене?