Кредити

Какъв доход трябва да имате, за да получите заем?

Какви доходи са достатъчни за получаване на заем? Този въпрос ще бъде зададен рано или късно от всеки, който планира да използва тази форма на външно финансиране. Този въпрос е особено важен за хората, кандидатстващи за ипотечен заем, който касае по-високи суми от паричен заем и представлява дългосрочен ангажимент.

   Основното условие, което трябва да изпълним, за да получим заем, е достатъчна кредитоспособност. Струва си да се знае, че дори малък, но надежден и документиран доход по-скоро ще ни накара да получим положително решение за кредит, отколкото високи, но от време на време засягащи суми по нашата сметка.

Парите обаче не са всичко …

   Колко трябва да спечелите, за да получите заем, зависи наред с други за какъв заем кандидатстваме (пари в брой или ипотека), колко вноски искаме да вземем в заем от банката и колко вноски (равни или намаляващи) планираме да разпределим отговорността. Преди банката да реши дали да ни отпусне заем или „да ни изпрати обратно с разписка“, тя ще вземе предвид размера и приемствеността на доходите, които получаваме, разходите за живот, броя на обслужваните в момента задължения (колкото по-малко заеми и кредити изплащаме при кандидатстване за заем, толкова по-благосклонно ще ни гледа банката), форма и приемственост на заетост, възраст, пол, местоживеене на кредитополучателя и др.

   Преди да вземат решение за кредит, банките анализират много различни фактори и може да се случи дори човек, който трябва да получи заем без никакви проблеми поради размера на дохода, засягащ сметката му, да получи отрицателно решение за кредит.

   За банката, освен колко печелим, е важно възраст на потенциалния кредитополучател. Теоретично възрастовият диапазон е доста широк, но на практика клиент, който кандидатства за ипотека, е лице, което е на не повече от 35 години.

  Колкото по-възрастен е бъдещият кредитополучател, толкова по-добре банката се отнася към него. Важна е обаче не толкова възрастта на длъжника към момента на подписване на договора за заем, колкото каква ще бъде възрастта му в деня, в който заемът е изцяло изплатен. Струва си да се знае, че много банки предвиждат, че кредитополучателят не трябва да е на повече от 75-80 години по време на плащането на последната вноска.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Молба за изчистване на ЦКР и изчистване на кредитна история

Застраховка живот при кредит

Сглобяеми къщи на изплащане