Любопитно

Какъв е смисълът на живота?

Какъв е смисълът на живота?

В определен момент всеки човек си задава въпроса: „Какъв е смисълът на живота?“ Някои хора бързо и уверено намират отговора и живеят в хармония със себе си, докато другата част започва да се обърква, да страда от несигурност и да губи щастие.

Какъв е смисълът на човешкия живот е въпрос, върху който се разсъждава от древни времена. Всеки го вижда по свой начин, въз основа на своите възгледи и предпочитания. Единственият момент, в който мненията са еднакви е, че смисълът на живота е тясно свързан с целите ни. През целия си жизнен път той ще се променя, тъй като човек ще си поставя различни цели и задачи. Например младите хора най-често търсят успех, богатство и комфортен стандарт на живот. Зрял човек, след като вече е получил това, поставя на първо място семейството, отглеждането на деца и помагането при тяхното формиране като личности. А възрастните хора търсят по-духовен смисъл: целта им е да поддържат здравето си и да се радват на живота. Всяка от посочените причини, разгледани като смисъл на живота (семейство, деца, развитие, кариера, пътувания и т.н.) може да се счита за самоубеждение. Чрез него хората се опитват да избегнат мислите за безсмислието на съществуването, защото рано или късно човек умира и в рамките на безграничната вселена животът му няма смисъл.

Такъв циничен подход към философския въпрос помага на някои хора да не се измъчват с безкрайни разсъждения, докато други влизат в ступор. В едно обаче много хора се убеждават -смисълът на живота се крие в създаването на семейство и раждането на деца – един от най-популярните отговори на този труден философски въпрос. И той несъмнено е много убедителен. Грижата за семейство и отглеждането на деца е отговорно занимание, на което някои хора се отдават изцяло, искрено вярвайки, че сега в живота им се е появил истинския смисъл. Но в същото време е трудно да се съгласим, че това може да бъде глобалният смисъл на човешкия живот. Семействата се разпадат, съпрузите се разделят, децата порастват и започват да изграждат собствено независимо семейство и кариера – човек лесно може да остане сам без всичко, което е било от голямо значение за него.

  Как да говорим интелигентно?
Какъв е смисълът на живота?

Винаги трябва да търсим нов смисъл в живота. Мястото на децата може да бъде заето от внуци, но целият живот ще премине в любов и внимание към другите, макар и близки хора, но не и към себе си. Някои хора през целия си живот не създават семейство, нямат деца и въпреки това са абсолютно щастливи. Такива хора не изпитват празнота и самота, защото смисълът на живота им се крие в нещо друго. Следователно, ако си струва да разглеждаме семейството и децата като смисъл на живота, това не трябва да бъде единствената насока за съществуване и не трябва да изключва други глобално важни значения. Смисълът на живота за всеки е различен и няма общовалиден отговор на този сложен философски въпрос.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Русия предупреждава България през 1904 г. за Македония

Как да улучим числата от тотото?

Какви икони е хубаво да имаме вкъщи и офиса?