Любопитно

Как да върнем цвета на избелели дрехи?

Как да върнем цвета на избелели дрехи?

Интересувате се как да върнете цвета на избелели дрехи?

Всеки от нас има в гардероба си поне няколко любими дрехи, които са избелели с течение на времето. Това може да се случи поради редица причини, като многократно пране, излагане на слънчева светлина, гладене с твърде висока температура или използване на неправилни препарати за пране.

За щастие, има няколко начина да върнем цвета на избелелите дрехи. В тази статия ще разгледаме някои от най-популярните методи, както и някои съвети за предотвратяване на избеляването на дрехите в бъдеще.

Естествени средства

Едно от най-лесните и безопасни средства за връщане на цвета на избелелите дрехи са естествените вещества, които имаме вкъщи. Ето някои от най-популярните:

  • Сол – солта е естествен антисептик и има свойството да фиксира цветовете. За да върнете цвета на избелелите дрехи със сол, просто напълнете леген с топла вода и добавете 1 чаша сол. След това накиснете дрехите за няколко часа или през нощта. След това изплакнете дрехите добре и ги изперете както обикновено.
  • Сода за хляб – содата за хляб също има свойството да фиксира цветовете. За да върнете цвета на избелелите дрехи със сода за хляб, просто добавете 1 супена лъжица сода за хляб към водата за пране.
  • Лимонов сок – лимоновият сок е естествен изсветлител, но в комбинация с други вещества може да има и обратен ефект. За да върнете цвета на избелелите дрехи с лимонов сок, просто добавете 1 чаша лимонов сок към водата за пране.
  • Черен чай – черният чай съдържа танини, които имат свойството да фиксират цветовете. За да върнете цвета на избелелите черни дрехи с черен чай, просто сварете 2 чаши черен чай и добавете прецедената течност към водата за пране.
  Как да държим бебето при къпане?

Произведени средства

В магазините за дрехи и домакински потреби се предлагат и редица произведени средства за връщане на цвета на избелелите дрехи. Тези средства обикновено са под формата на спрейове или гелове и са лесни за използване.

Съвети за предотвратяване на избеляването на дрехите

За да предотвратите избеляването на дрехите си, е важно да спазвате следните съвети:

  • Перете дрехите си на подходяща температура. Обикновено температурата за пране на цветни дрехи е 30-40 градуса.
  • Обръщайте дрехите си наопаки преди пране. Това ще помогне да се предпазят външните части на дрехите от избеляване.
  • Използвайте подходящи препарати за пране. За цветни дрехи е препоръчително да използвате препарати, които са специално разработени за тях.
  • Избягвайте излагането на дрехите на слънчева светлина. Слънчевите лъчи могат да избледнеят цветовете на дрехите.
  • Гладете дрехите си с умерена температура. Прекалено високата температура може да избели цветовете на дрехите.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Силата на неочаквания жест: Ето как да зарадвате своята любима или приятелка

Как да направим цвете от хартия?

Как да разбера паролата на wi fi от телефона