За дома

Как да изберем входни метални врати

Изборът на входни врати за дома в момента е огромен. Комбинацията от основен материал, изолационен слой, покритие, брави, обков, стандартен или индивидуален дизайн ще направи входната врата за вашия дом наистина уникална. Най-важна е обаче е надеждността.

Как да се предпазите от външната среда, да предотвратите взлом или вандализъм? На помощ идват правилно подбраните входни метални врати.

Металните врати надеждно защитават апартаменти, къщи и офиси, превъзхождайки всички други по своите якостни характеристики. Те са устойчиви на деформация и са оборудвани с надеждни ключалки. Една такава врата е по-добра от другите опции по отношение на пожарната безопасност.

Избор на входни метални врати

Те трябва да бъдат избрани като се вземат предвид много фактори. На първо място, трябва да оцените материала и надеждността на дизайна и ключалките. Условията на работа на вратата ще бъдат важни. И разбира се, вратата трябва да ви харесва визуално и да подхожда на интериора.

Основата на металната врата може да бъде изработена от алуминий или стомана. Стоманата значително превъзхожда алуминия по отношение на здравина, шумо- и топлоизолация. Предимството на алуминиевите врати е тяхната лекота, което значително улеснява доставката и монтажа. Алуминият е по-лесен за обработка и позволява голямо разнообразие от дизайнерски опции. Колкото по-дебел е листът, от който е направена вратата, толкова по-надеждна е тя. Въпреки това, цената му ще се увеличи с увеличаване на дебелината на листа. Оптималният избор за домашна употреба е дебелината на листа от 2–3 mm.

  Процесът при интериорните проекти: От концепция към реализация

Входни метални врати – топло и звукоизолация  

Топло- и звукоизолацията на метална входна врата се осигурява с помощта на специални пълнители: минерална вата, експандиран полистирол, велпапе. Минералната вата ще бъде по-скъп, но и най-надежден вариант. За разлика от тях, пенополистиролът и велпапето се използват в евтини врати и могат бързо да се разпаднат.

Заключващ механизъм

Сигурността на помещенията зависи и от надеждността на ключалките. Бравите за входни метални врати имат висока устойчивост на взлом.  

Според принципа на действие на секретния механизъм, брави от първи до четвърти клас са лост и цилиндър. Нивовидните брави от известни производители имат повишена сигурност. Лостовите брави могат да бъдат прекодирани в случай на загуба на ключа. Цилиндричните ключалки не са толкова сложни, но имат предимство при ремонт: ако ключалката се повреди, може да се смени само секретната й част – цилиндърът.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Интересни факти за домакинските уреди

Ето как да поддържате вашите матраци, за да ви служат дълго

Как да избистрим водата в басейна?