Кредити Финанси

Как да изтегля кредит като съм с лошо ЦКР

ЦКР представлява база данни, поддържана под формата на електронен регистър, който съхранява досиетата на населението в България. Хората с лошо ЦКР са хора със закъснения, просрочия и неплащания на задължения по дългове. Това са не само кредитори, но и доставчици на усулги и национални институции, събиращи осигуровки.

Какво представлява понятието човек с лошо ЦКР? Това е лицето, което е взело заем (бърз, за недвижими имоти, за кола, за потребителски нужди и т.н.) и не е платило една или повече вноски навреме. Причините могат да бъдат много и различни: забравили сте, заплатата ви е закъсняла, вече нямате работа, похарчили сте твърде много и т.н. Забавянето по принцип трябва да бъде повече от 30 дни за плащането на вноската.

Колко дълго остава това споменаване в документите, които ЦКР има за вас? По принцип, срокът за изтичане на давност е пет години от момента, в който сте платили просрочените задължения към кредитни институции като банки и фирми. Бъдете внимателни, не 5 години от отчитането или когато сте приключили с плащането на въпросния заем, а 5 години след като сте платили лихвата или вноските, които са се натрупали в последствие. В края на краищата, ако минат 5 години след като в крайна сметка изплатите заема по 30-годишна ипотека, вашето досие отново ще бъде чисто, дори и да сте имали 1-2 малки закъснения на плащанията.

Какво ще стане, ако по някаква причина се окажете в ситуация, в която сте включени в черния списък на ЦКР на хората с влошена кредитна история и спешно се нуждаете от пари? Вероятно ще получите заем за хора с лошо цкр.

В повечето случаи, когато сте имали просрочени задължения, решението е небанков заем за хора с влошена финансова история. Напоследък има дори банки, които могат да разгледат вашето заявление за кредит и да получите одобрение, макар и при по-висок лихвен процент от обичайното.

Една от причините, поради които бързите небанкови заеми за просрочие се предпочитат, е, че за да бъдат отпуснати толкова бързо, компаниите, които ги отпускат, не изискват информация за вас от ЦКР – така че няма да бъдете третирани по различен начин от останалите клиенти. В крайна сметка никой не иска да бъде считан за по-малко добър от всеки друг, нали? А фактът, че лихвата ви се увеличава по същия заем, за който някой друг плаща по-малко, е наистина неприятен.

  Застраховане онлайн: Как да спестите непредвидени разходи и да си осигурите спокойствие

Проблемът е, че дори да имате просрочие, обикновено не сте попаднали в тази ситуация, защото сте оставили много пари настрана. Дори напротив, сте стигнали до там, защото парите не са ви стигнали. Винаги могат да се случат неща, които изискват повече пари, отколкото имате. И какво правите, когато трябва да платите парична сума, която нямате? Търсите небанкови заеми за хора с лошо цкр.

И така, колко пари можете да вземете по този начин? Не са големи суми, за съжаление. Кредитните компании ви дават малки суми за кратък период от време, а след като успешно изплатите първия заем може да получите и по-голяма сума за първия. Сумата не е голяма, но ако я изплатите навреме, показвате на компанията, че може да ви има повече доверие. Срокът за изплащане на бързите кредити най-често е 30-45 дни, макар че има немалко случаи, при които можете да върнете дължимото за по-кратък или значително по-дълъг период. Има кредитни компании, които отпускат заеми от същия ден до една година и дори повече. Ако сте с много влошена кредитна история и дори запор, отново някои фирми може да ви отпуснат заем, но ще искат и някои гаранции.

Заемът за хора с лоша кредитна история е обикновено от типа заем до заплата. Добре е да се съобразите с факта, че заплатата ви може да се забави с няколко дни.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Кредити онлайн с лошо цкр одобрение веднага до 1500 лв

Давност на задължения към банка

Потокът на Вашите пари: За какво да използвате потребителския си кредит