Онлайн кредити

Как да изчистим кредитна си история

Как да изчистим кредитна си история стъпка по стъпка!

Как да подобря кредитната си история е много популярен напоследък въпрос, при лица със забавени и зле обслужвани кредити.

В днешно време, при наличието на неизмерно много кредитни и финансови институции, които с две думи се състезават за клиенти, е възможно да се отпусне кредит без да е извършена справка в Централния Кредитен Регистър. На нелоялните и лоши длъжници може да се предложи алтернатива за отпускане на кредит от небанкови компании. Повечето от тези небанкови дружества дори предлагат възможност за получаване на рефинансиране, дори, когато „светнете в червено“ в базата данни нелоялните длъжници в ЦКР. Това е добра възможност да сведете до минимум финансовите проблеми и да подобрите кредитната си история.

Как да подобрите репутацията си на „лош длъжник“ от ЦКР?

Съществува вариант за заличаване от Регистъра, но при точно и ясно определени условия. Ако умишлено изпадате в забава и още по-умишлено не правите месечните си вноски, въпреки множеството покани  и съобщения за плащане, то условията за изтриване, определено няма да се приложат за вас. Данните се изтриват автоматизирано, след изтичане на давностния срок, който е законово регламентиран и е пет години. Ако проявявате интерес към този въпрос, можете да разберете кой е закона регулиращ дейността на Централния кредитен регистър, консултирайки се с юрист, практикуващ в тази област.

Друг начин за да разберете какви данни се съдържат за вас в ЦКР, е като изпратите писмо с искане на информация. Писменото искане за информация е препоръчително да изпратите с обратна разписка по поща или с куриер до седалището на институцията. В случай, че се окаже, че действително сте в данните с нелоялни длъжници, въпреки некомфортната ситуация, може да се каже, че разполагате с шанс за получаване на кредит.

Не бързайте да си правите заключения, преди да сте проверили актуалното си състояние и историята за вас в ЦКР. В случай, че ЦКР не е добро, като добра алтернатива ви остава да пробвате да кандидатствате във фирма за небанкови кредити. Най-важното което остава и трябва да си обещаете, е че когато получите кредит ще бъдете редовни платци.

Кредити и рефинансиране

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да разбера дали някой е теглил кредит на мое име

Справки на кредит или как да разбера дали имам кредит на мое име?

Банките с най-ниски лихви по кредитите през 2023 г.