Здраве и красота

Как да оправим гръбначно изкривяване?

Как да оправим гръбначно изкривяване?

Интересувате се как да оправите гръбначното изкривяване?

Гръбначното изкривяване, наричано още сколиоза, е деформация на гръбначния стълб, която представлява странично изкривяване на гръбнака. Сколиозата може да бъде вродена или придобита. Вродената сколиоза се дължи на вродени аномалии в развитието на гръбначния стълб, докато придобитата сколиоза се дължи на различни фактори, включително неправилна стойка, мускулен дисбаланс, плоскостъпие, заболявания на нервната система и др.

Гръбначното изкривяване може да се прояви във всяка възраст, но най-често се диагностицира при деца и юноши, които все още растат. Сколиозата може да бъде лека, умерена или тежка. Леките случаи на сколиоза обикновено не причиняват никакви симптоми и не изискват лечение. При умерените и тежките случаи на сколиоза обаче може да се появят симптоми като болки в гърба, умора, главоболие, затруднено дишане и др.

Лечението на гръбначно изкривяване зависи от тежестта на изкривяването. При леките случаи на сколиоза обикновено се препоръчват мерки за подобряване на стойката, като например редовни упражнения, носене на корсет и др. При умерените и тежките случаи на сколиоза може да се наложи операция.

Консервативно лечение на гръбначно изкривяване

Консервативното лечение на гръбначно изкривяване включва мерки, които целят да подобрят стойката и да предотвратят прогресията на изкривяването. Мерките, които се прилагат в консервативното лечение, са следните:

  • Упражнения. Редовните упражнения са от съществено значение за подобряване на стойката и укрепването на мускулите на гръба и корема. Упражненията за подобряване на стойката се провеждат от ортопедичен специалист.
  • Носене на корсет. Корсетът се използва за поддържане на гръбнака в правилна позиция. Корсетът се носи най-често при деца и юноши, които все още растат.
  • Физиотерапия. Физиотерапевтът може да помогне за подобряване на стойката и укрепването на мускулите на гръба и корема.
  Защо е важен електролитният баланс през лятото?

Хирургическо лечение на гръбначно изкривяване

Хирургичното лечение на гръбначно изкривяване се прилага при умерени и тежки случаи на сколиоза, които не се повлияват от консервативното лечение. Целта на хирургичното лечение е да коригира изкривяването и да предотврати прогресията му.

При хирургичното лечение се извършват различни операции, които се различават по метода на корекция на изкривяването. Най-често прилаганите операции са:

  • Корекция с метални конструкции. При тази операция се поставят метални конструкции в гръбначния стълб, които го поддържат в правилна позиция.
  • Корекция с костни трансплантанти. При тази операция се използват костни трансплантанти, за да се коригира изкривяването.

Как да предотвратим гръбначно изкривяване

За да предотвратим гръбначно изкривяване, е важно да се грижим за стойката си. Правилната стойка се постига чрез изправяне на раменете, изправяне на гръбнака и отпускане на мускулите на врата и раменете.

Други фактори, които могат да помогнат за предотвратяване на гръбначно изкривяване, са:

  • Редовните упражнения. Редовните упражнения помагат за укрепване на мускулите на гръба и корема, които поддържат гръбначния стълб в правилна позиция.
  • Здравословното тегло. Прекомерното тегло може да окаже допълнително натоварване върху гръбначния стълб.
  • Редовните прегледи при ортопед. Редовните прегледи при ортопед могат да помогнат за ранното откриване на гръбначно изкривяване.

Ако имате съмнения, че може да имате гръбначно изкривяване, е важно да се консултирате с ортопед.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Kак да спрем болката в зъба

За какво служи демир бозан

Как да отслабнем в лицето?