Финанси

Как да оцеляваме финансово през новия сезон?

Всеки сезон носи своите финансови предизвикателства и често ни се налага да се адаптираме към променящата се среда в движение. Понякога заплатата свършва по-рано от очакваното заради недобро разпределение на средствата или непредвидени разходи. Има различни варианти за излизане от ситуацията. В следващите редове ще се опитаме да ви помогнем с някои насоки.

Вземете бърз кредит до заплата

Понякога ремонтът, който сте започнали, е по-сериозен, отколкото е изглеждало в началото, или в училището на детето искат голяма сума пари за учебници и специализирани помагала. И въпреки че сте си мислили, че можете да се справите, се оказва, че финансите просто не стигат.

В такъв момент на помощ идва бързият кредит до заплата Vivus, характерен с кратки срокове за разглеждане и одобрение и може да ви спаси в непредвидени финансови ситуации. Причината е, че за усвояването на бързи пари се изисква минимално количество информация, която се обработва експресно и се съхранява отговорно от фирмата.

Предлаганите заеми до заплата варират от кредитор до кредитор. Конкретно във Vivus може да вземете първи заем за сумата от 50 до 600 лв. При последващо ползване на услугата диапазонът се увеличава до 1500 лв. Сумата трябва да бъде върната до 30 дни.

Всички детайли около получаването и управлението на кредита са налични в онлайн системата на компанията. Имате достъп до тях денонощно. Услугата е максимално оптимизирана. При необходимост можете да се консултирате с представител на кредитора и да зададете своите въпроси.

Спазарете се за отсрочка

Винаги питайте за отсрочка. Например, ако на колата ви ѝ предстои ремонт, но сумата е непосилна, осведомете се дали е възможно забавено плащане. Така хем ще можете да ползвате автомобила си, хем ще пощадите семейния бюджет.

В последните години все повече търговци предлагат услугата разсрочено плащане, така че има голяма вероятност да срещнете разбиране от страна на фирмата, предлагаща желаната от вас услуга.

Оглеждайте се за изгодни промоции

Намаления има през цялата година, което означава, че лесно може да се сдобиете с нови покупки на изгодна цена, стига да сте търпеливи и да изчакате правилния момент. Не забравяйте да се оглеждате на различни места и да сравнявате цените във физически и онлайн магазини.

Внимавайте да не купувате неща, от които нямате нужда, защото така вместо да спестите, ще натоварите излишно бюджета си. Само защото даден артикул е на промоция, не означава, че трябва да го имате.

Вземете от фонда за „Спешни случаи“

Тази стъпка би била изпълнима само ако имате такъв фонд. Ако във времето сте успели да заделите пари, то сега е удачен момент да се възползвате от тях. Не се самобичувайте, ако нямате възможност да пестите. Повечето хора едва свързват двата края.

  Как да намеря лихвар?

Продайте ненужното

Със сигурност всеки притежава вещи и уреди, които не ползва. Ако имат добре запазен вид, те все още могат да влязат в употреба. Помислете с кои от тях спокойно можете да се разделите и ги пуснете за продажба в интернет. Така ще изкарате малко пари и едновременно с това ще освободите място в дома си.

Вижте в гардероба

Преди да отидете в мола за нови дрешки, огледайте наличните в гардероба. Повечето хора имат толкова много вещи, че дори забравят за тяхното съществуване.

Една бърза справка с гардероба ще ви помогне да установите дали изобщо имате нужда от ново облекло. Може да се окаже, че разполагате с всичко необходимо за новия сезон. Ако нещо ви липсва, направете списък и чак тогава се впускайте в покупки.

Разпределете разходите по месеци

Има месеци от годината, които натоварват семейния бюджет повече от обикновено – празници, първи учебен ден, абитуриентски балове, лятна почивка, сватбени тържества и т.н.. Когато предстои такъв период, е редно да започнете с планирането на разходите отдалеч – и колкото по-отрано, толкова по-добре. Разпределете плащанията в няколко месеца, за да не останете на червено.

Например през есента е време да потърсите зимни якета и обувки, а ако е възможно – още в края на лятото, когато има всякакви промоции. Подготовката за новата учебна година може да започне в началото на лятото. Подаръците за Коледа и Нова година ще излязат по-евтино, ако вземете някои от тях през октомври и ноември.

Планирайте отрано

Един от начините да избегнете струпването на много разходи наведнъж е да планирате покупките си внимателно във времето. Вместо да вземете всичко в рамките на месеца, отложете някои покупки за близкото бъдеще. Помислете от кои продукти или услуги можете да се лишите в този момент и се концентрирайте върху най-наложителното.

Важно е да се отбележи, че този метод невинаги е успешен, тъй като понякога възникват неочаквани ситуации. Например налагат се спешни медицински интервенции, които не се поемат от здравна и каса и няма как да бъдат отложени във времето. И все пак ранното планиране работи в 90% от случаите. Не оставяйте нищо на случайността. По-добре да сте подготвени, отколкото да разчитате на късмета.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Русия глобява Twitter

Влияе ли финансовото ти състояние на здравето ти?

Може ли да се прехвърли кредит при развод