За дома

Как да почистим плочките в банята?

Как да почистим плочките в банята?

Интересувате се как да почистите плочките в банята?

Банята е едно от най-влажните помещения в дома, което я прави и едно от най-податливите на замърсяване. Плочките в банята са изложени на вода, сапун, шампоан, душ гел, коса и други продукти за лична хигиена, които могат да ги направят мръсни, налепени и дори мухлясали. За да поддържате плочките в банята си чисти и блестящи, е необходимо да ги почиствате редовно.

Подготовка

Преди да започнете да почиствате плочките, е необходимо да подготвите помещението. Затворете вратата на банята, за да предотвратите разнасянето на мръсотията в останалата част на дома. Махнете всички предмети, които могат да ви пречат, като кърпи, тоалетни принадлежности и козметика.

Изберете подходящо почистващо средство

Изборът на подходящо почистващо средство е от съществено значение за успешното почистване на плочките. За ежедневна поддръжка можете да използвате препарат за почистване на плочки, който е предназначен за ежедневна употреба. За по-засъхнали и упорити замърсявания можете да използвате препарат за дълбоко почистване на плочки. Ако имате плочки от деликатен материал, като мрамор или гранит, трябва да използвате препарат, който е подходящ за този тип материал.

Направете разтвор за почистване

След като изберете подходящо почистващо средство, пригответе разтвор за почистване, като следвате инструкциите на етикета. За ежедневна поддръжка е достатъчно да използвате разтвор, който се състои от 1 част почистващо средство и 10 части вода. За по-засъхнали и упорити замърсявания можете да използвате разтвор, който се състои от 2 части почистващо средство и 8 части вода.

Почистване на плочките

Нанесете разтвора за почистване върху плочките с помощта на гъба или четка. За фугите можете да използвате четка с по-твърди влакна. Оставете разтвора да подейства за няколко минути, за да може да разхлаби замърсяванията. След това изтъркайте плочките с мека кърпа или микрофибърна кърпа.

Почистване на фугите

За да почистите фугите, можете да използвате същия разтвор за почистване, който използвате за почистване на плочките. Можете също така да използвате специален препарат за почистване на фуги. Нанесете разтвора върху фугите с помощта на четка с по-твърди влакна. Оставете разтвора да подейства за няколко минути, за да може да разхлаби замърсяванията. След това изплакнете фугите с вода и избършете с мека кърпа или микрофибърна кърпа.

Почистване на мухъла

Ако плочките ви са покрити с мухъл, трябва да използвате специален препарат за почистване на мухъл. Нанесете разтвора върху мухъла с помощта на четка с по-твърди влакна. Оставете разтвора да подейства за няколко часа, или за цяла нощ, ако е необходимо. След това изплакнете плочките с вода и избършете с мека кърпа или микрофибърна кърпа.

Поддържане

За да поддържате плочките в банята си чисти и блестящи, е необходимо да ги почиствате редовно. За ежедневна поддръжка можете да използвате препарат за почистване на плочки, който е предназначен за ежедневна употреба. За да предотвратите образуването на мухъл, е важно да проветрявате банята редовно.

Ето някои допълнителни съвети за почистване на плочките в банята:

  • Ако плочките ви са от деликатен материал, като мрамор или гранит, трябва да използвате препарат, който е предназначен за този тип материал.
  • За да избегнете надраскване на плочките, използвайте меки кърпи или микрофибърни кърпи.
  • Ако използвате препарат за дълбоко почистване, първо го тествайте на малка, незабележима част от плочките, за да се уверите, че не ги поврежда.
Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Значението на картините в интериора

Интериорен дизайн и архитектура до ключ в София

Признаци и решения при запушен канал