За дома

Как да си направя дезинфектант

Как да си направя дезинфектант лесно и бързо!

Белина е мощен дезинфектант, който е евтин и достатъчно силен, за да убие опасни микроби и вируси. Поддържането на чист дом е важно за всяко семейство, но е особено важно за хора с автоимунни заболявания или други здравословни проблеми като муковисцидоза .

Преди да започнете да използвате белина навсякъде, важно е да знаете, че белина е разяждаща и може да отделя потенциално смъртоносни изпарения. Ето защо е важно да разреждате белина и да се уверите, че не се използва с пълна сила и да не се смесва с други разтвори и химикали. Не пипайте белина с голи ръце и не я поглъщайте.

Центровете за контрол на заболяванията препоръчват използването на различни количества белина и вода в зависимост от това какво се почиства. Не забравяйте да следвате точно тези стъпки, за да направите безопасно и ефективно решение за избелване, което отговаря на вашите нужди.

…………..

Консумативи и съставки


Приготвянето на разтвор за избелване за дезинфекция на дома ви може да бъде лесно. Ще ви трябват само няколко доставки, за да започнете:

  • Пластмасова бутилка за пръскане с квартен размер или стъклен буркан с капак
  • Чашка
  • Влажна кърпа
  • Домакински гумени ръкавици
  • Домакински белина (намира се във всеки супермаркет)
  • Вода
  • След като съберете запасите си, безопасното събиране на съставките изисква малко разбиране и подготовка.

Най-добре е да носите дрехи и обувки, които нямате нищо против да избелите в случай на разлив. Също така трябва да закрепите косата си назад и да носите гумените ръкавици за допълнителна безопасност.

Когато правите разтвор за избелване, или излезте навън, или намерете добре проветриво помещение, в идеалния случай с отворени прозорци и напречно течение. Белина с пълна якост отделя токсични изпарения и никога не трябва да се използва в малки или затворени помещения.

Смесване на разтвор за избелване

Концентрацията на избелващата смес ще зависи от нейното предназначение:

За почистване на твърди повърхности като плочи и плотове, съотношението е 1:80. Това се равнява на 1 чаша (240 милилитра) белина на 5 галона (18,9 литра) вода или 2,5 супени лъжици белина на 2 чаши вода. 2
За да направите решение за дезинфекция на здравни заведения, които може да са били замърсени от зарази, ще ви трябва 1 част белина за всеки 9 части вода. 3

  Вдъхновяващ проект за интериорен дизайн: Превръщане на апартамент в уютен дом

Стъпки


Внимателно изсипете белина първо в бутилката или буркан с пулверизатор, след това добавете водата. Смесването на разтвора в този ред ще предотврати пръскането на белина върху вас. Ако по кожата ви има белина, незабавно я избършете с влажна кърпа.
Поставете плътно капака върху контейнера.
Внимателно го разбъркайте чрез разклащане.
След смесване вашият разтвор е готов за употреба.
3 продукта, които никога не се смесват с белина
Никога не добавяйте друга съставка към разтвора за избелване. Тези три са особено опасни:

Амонякът, смесен с белина, превръща хлора в белина в хлораминов газ. Вдишването на изпарения може да причини кашлица, задух и пневмония.


Киселинни съединения като оцет или препарат за почистване на прозорци създават хлорен газ, когато се смесват с белина. Прекомерното излагане може да причини болка в гърдите, повръщане и дори смърт.
Алкохолът се превръща в хлороформ, когато се смеси с белина. Дишането с хлороформ може да причини умора, световъртеж и припадък.

Употреба и срок на годност


Можете да измиете повърхността със сапун и гореща, чиста вода, преди да използвате разтвора за избелване. След като нанесете разтвора за избелване, оставете повърхността, която почиствате, да изсъхне на въздух.

Разтворът на хлорното избелващо средство бързо започва да губи дезинфекционната си сила, когато е изложен на топлина, слънчева светлина и изпаряване. За да осигурите силата на разтвора си, смесете свежа партида всеки ден и изхвърлете остатъците.

Винаги пазете разтвора за избелване на място, недостъпно за деца.


Приготвянето на собствен разтвор за избелване е евтино, но трябва да вземете подходящи предпазни мерки. Като алтернатива можете да си купите мек почистващ разтвор, съдържащ малко количество белина в магазина.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Най-добрите мебели за верандата и терасата

Какви тенджери да използваме, за да не надраскат керамичния плот?

Как да изгоним плъховете, мишки?