Авто-мото

Как да проверя дали колата е спряна от движение

как да проверя дали колата е спряна от движение

Знаете ли как да проверите дали колата е спряна от движение?

За да бракувате и прекратите регистрацията на своята кола, е нужно да посетите офис на КАТ. Там също може да направите проверка дали в регистрите им е налице такова ППС със съответния номер.

Проверка за дерегистрирано мпс може да се направи и в местното подразделение за такси и данъци. При прекратяване на регистрацията на ППС, за същото по автоматичен път се прекратява начисляването на местен данък.

Служебна дерегистрация на МПС

С промените в законодателството от преди няколко години, КАТ имат правото да направят служебно отписване на вашия автомобил. Това може да се случи, когато нямате валидна гражданска отговорност.

как да проверя дали колата е спряна от движение

Когато ви изтече сключената полица за гражданска отговорност Гаранционния фонд трябва да подаде тази информация в КАТ. За целта от Гаранционния фонд уведомяват писмено собствениците на тези мпс-та, че имат срок от 14 дни да сключат нова застраховка.

Ако собственикът не сключи нова Гражданска отговорност в този срок, Гаранционния фонд уведомява КАТ, при което държавния контролен орган служебно дерегистрира вашето мпс. Номерата на автомобила не се свалят, а само служебно се прави невъзможно сключването на нова полица Гражданска отговорност.

  Втори живот за дюзите на вашия дизелов автомобил: Как рециклирането може да ви спести пари и да защити околната среда

Въпреки това, когато решите да сключите такава, вие ще имате възможност да го направите, но в нея ще липсва номера на автомобила. За да може да се впише номера и полицата да бъде напълно завършена, ще се наложи да посетите КАТ и да подадете заявление за прекратяване на служебната дерегистрация.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Моторни масла – как да не сбъркаме в избора

Защо е по-лесно да пазаруваме авточасти онлайн?

Как да разберем дали акумулаторът е здрав?