Здраве и красота

Как да разбера дали съм бременна

как да разбера дали съм бременна

Чудите ли се дали сте бременна? Единственият начин да разберете със сигурност е като направите тест за бременност. Но има ранни симптоми на бременност, които могат да сочат към възможността. Ето какво да търсите:

  • Умора. Умората също се нарежда на високо място сред ранните симптоми на бременността. По време на ранна бременност нивата на хормона прогестерон се покачват – което може да ви накара да се почувствате сънливи.
  • Повишено уриниране. Може да откриете, че уринирате по-често от обикновено. Количеството кръв в тялото ви се увеличава по време на бременност, карайки бъбреците да обработват допълнителна течност, която попада в пикочния мехур.
  • Гадене със или без повръщане. Сутрешното гадене, което може да удари по всяко време на денонощието, често започва един месец след като забременеете. Някои жени обаче усещат гадене по-рано, а някои никога не го изпитват. Докато причината за гаденето по време на бременност не е ясна, хормоните на бременността вероятно играят роля.
  • Нежни, подути гърди. В началото на бременността хормоналните промени могат да направят гърдите ви чувствителни и болни. Дискомфортът вероятно ще намалее след няколко седмици, когато тялото ви се адаптира към хормоналните промени. Промените в гърдите са друг много ранен признак на бременност. Нивата на хормоните при жените бързо се променят след зачеването. Поради промените, гърдите им могат да станат подути, възпалени или изтръпнали седмица или две по-късно

Други признаци и симптоми при бременност

  • Подуване на корема. Хормоналните промени по време на ранна бременност могат да ви накарат да се почувствате подути, подобно на това, което може да почувствате в началото на менструалния цикъл.
  • Спазми. Някои жени изпитват леки спазми на матката в началото на бременността.
  • Запек. Хормоналните промени карат храносмилателната ви система да се забави, което може да доведе до запек.
  • Запушване на носа. Повишаването на нивата на хормоните и производството на кръв може да доведе до подуване, изсушаване и кървене на лигавиците в носа ви. Това може да доведе до запушен или хрема.
  • Повишена телесна температура по време на ранна бременност. По-високата телесна температура също може да е признак за бременност. Основната температура на тялото ви също може да се повиши по-лесно по време на тренировка или в горещо време. През това време ще трябва да пиете повече вода и да тренирате внимателно.

Какво е усещането в началото на бременността?

Повечето тестове за бременност ще бъдат положителни до момента, в който сте пропуснали менструацията си. Други симптоми на ранна бременност включват чувство на умора, подуване, пикаене повече от обикновено, промени в настроението , гадене и нежни или подути гърди.

Трябва да изчакате да направите тест за бременност до седмицата след пропуснатата Ви менструация за най-точен резултат.

Съвети

  • Направете тест за бременност, за да видите дали сте бременна.
  • Ако е положително, обадете се на Вашия лекар или акушерка, за да планирате първата си пренатална среща.
  • Ако сте на някакви лекарства, попитайте Вашия лекар дали те представляват риск за вашето растящо бебе.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Kак да се справим с паник атаките

Как да премахна кафяви петна по лицето

Колко е нормален пулс