Любопитно

Как да различим бронз от месинг?

Питате се как да различим бронз от месинг?

Ако идентифицирането на чиста мед от нейните сплави е доста осъществима задача у дома, тогава е доста трудно да се уловят разликите между месинг и бронз. Основната причина за това е съществуването на много прилики от тези съединения.

Сплавите с високо съдържание на основния легиращ компонент се разпознават лесно по цвета си. Техниката за визуално различаване на месинга от бронза е както следва:

– Месингът е сплав с високо съдържание на цинк. Това кара цветът на съединението да се измести от розово-червения оттенък на чистата мед към златистожълтите тонове. Можем уверено да кажем, че цветът на месинга е по-близо до златото.

– Бронз. Количественото съдържание на калай в сплавта определя цвета на съединението. Бронзът с максимално съдържание Sn от 33%, се характеризира със сребристо-бял цвят. Сплавта, съдържаща 90% мед, се характеризира с цвят по-близо до кафяво-червените тонове.

Тъй като на практика съединенията с високо съдържание на калай са рядкост, може да се вярва на следното правило. Месингът е златисто жълт, бронзът е червеникав.

  Как да държим бебето при къпане?

Топлинна обработка

Температурата 600- 650 ° C е критична за цинка. Металът се окислява при нагряване по този начин. Това е истински начин за визуално различаване на бронз от месинг в пламък на горелка:

– Бронз. Сплавта просто ще се нагрее. Цветът и механичните му свойства ще останат непроменени. Опитът за огъване на бронзовия модел може да доведе до неговото унищожаване.

– Месинг. Цинковото окисляване причинява пепелно покритие на повърхността на съединението. Освен това, след термична обработка при 600°C, месингът става пластичен и моделът от сплав не се чупи при огъване.

Остава само да се намери мощна горелка. Тук газова печка или по-лек пламък няма да са достатъчни.

Спектралният анализ е единственият начин с гарантирани резултати

Разнообразието от химичен състав на медни сплави затруднява точното идентифициране на вида на връзката. Всеки от предложените методи за разграничаване между месинг и бронз не дава 100% гаранция. Ето защо, ако трябва да получите точен отговор, по-добре е да се свържете с пункта за събиране на скрап, който има спектрална лаборатория.

Сподели, ако ти харесва :)

Вижте още

Как да сменя паролата на рутера

Загубената цивилизация от Босна и гигантските каменни сфери

Как да накараме косата да расте като луда?